НОВИНИ

Йордан Цонев: Без конституционна реформа, съдебна реформа не може да бъде проведена

bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 11.02.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Предложението ни е за два различни съдебни съвета - един Висш съвет на прокурорите и един Висш съвет на съдиите, заяви в "Панорама" зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Висшият съвет на прокурорите прави всичко в прокуратурата и там са само прокурори и избрани от парламента - той е от 13 човека, 7 от тях, избрани от парламента, 6 - от прокурорите на регионален принцип. При съдиите е обратното - 7 да са избрани от съдиите, 6 - от парламента, обясни Цонев.

Предложението ни е двата съвета да работят отделно един от друг. Общото между тях да бъде орган, който ще бъде излъчен от двата съвета и ще се занимава с бюджета, общото управление на имуществото и професионалната подготовка и квалификация на кадрите, допълни той.

По думите му в резултат на натрупания опит от изтеклите 7 години, препоръките на ЕК и препоръките на Венецианската комисия, ДПС предлага главният прокурор да не бъде член на Съвета на прокурорите и така няма да може да кадрува. Отнема му се правомощието преглед на законността в цялата прокуратура. Остават му само методическите указания.

ДПС пита Европейската комисия за „златните паспорти“

Цонев припомни, че България беше осъдена по редица дела за това, че главният прокурор не може да бъде разследван и не е ефективно разследван.

"Ние въвеждаме способ, който позволява прокурор с над 25-годишен стаж, избран на случаен принцип, по време на разследването срещу главния прокурор той да има имунитет. Когато разследването приключи разследващият прокурор ще има право на избор - да остане в прокуратурата или да бъде назначен за член на Върховния касационен съд, т.е. издигаме го до най-висшата степен на магистратските длъжности", каза депутатът.

Йордан Цонев е категоричен, че съдебна реформа не може да бъде направена без конституционна такава.

ДПС представи законодателната си програма

Той подчерта, че управляващите нямат конституционно мнозинство, но с ДПС мнозинство има.

"Щом има воля за съдебна реформа, представеното от Движението за права и свободи предложение за реформа може да бъде разгледано и дебатирано", коментира Цонев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оплетени в социалната мрежа - можем ли да заместим Фейсбук с други платформи?
Оплетени в социалната мрежа - можем ли да заместим Фейсбук с други платформи?
Съветът по сигурността е обсъдил стратегически план за действие при конфликт в Украйна
Съветът по сигурността е обсъдил стратегически план за действие при конфликт в Украйна