НОВИНИ

Френският "Конвой на свободата" наближава Париж, властите се заканиха с наказания

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:17, 11.02.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Във Франция вдъхновеният от канадските шофьори на камиони "Конвой на свободата" наближава Париж. Колони от превозни средства пътуват от разни краища на страната.

Полицията разположи части в Париж и околностите, за да не бъдат допуснати в столицата. Фокусът на недоволството се разширява от ваксинационния пропуск към увеличените разходи за живот.

Сцените на хора с жълти жилетки, които скандират "Свобода" напомнят за масовите протести от преди две години. Този път поводът е ваксинационният пропуск, с който от края на януари се забранява достъпът до повечето обществени места за неваксинирани хора.

"Правителството не ни предупреждава за страничните ефекти от ваксините; за това, че всеки ден умират хора; за тежките случаи, които отиват в болница след инжекция. Защото това са инжекции, а не ваксини, смята Джеми Дриси, участник в конвоя.

Приветствани от възторжени хора, участниците в "Конвоя на свободата" са решени да пренебрегнат забраната на полицията и да влязат в Париж.

В третата година от пандемията не само строгите ограничения предизвикват гнева на хората. Те участват в протеста и за друго.

"За свободата, за ваксинационния пропуск, а също за покупателната способност, за цените на горивата и всичко това", заяви един от претестиращите.

За разлика от Канада, френските власти се зарекоха да не допуснат блокиране на пътища и влизане на колите в столицата. Нарушителите са заплашени от две години затвор, глоба от 4500 евро и отнемане на книжката за три години, но не се отказват.

"Няма да блокираме нищо, ще се разходим в Париж. А после ще отидем на разходка в Брюксел", казва жена, участник в протеста.

Властите в Брюксел също забраниха влизането на конвоя в белгийската столица. А в Париж днес се организират демонстрации в негова подкрепа.

Събитията напомнят за протестите на жълтите жилетки през 2018-а. Новото движение няма водачи и не е организирано, но е подкрепяно от крайнодесни политици.

Второто подобно предизвикателство пред президента Еманюел Макрон идва два месеца преди президентските избори през април, на които се очаква той да потърси втори мандат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са възможните военни сценарии при конфликт в Украйна?
Какви са възможните военни сценарии при конфликт в Украйна?
Започна общественото обсъждане на редактирания План за възстановяване
Започна общественото обсъждане на редактирания План за възстановяване