НОВИНИ

Шефът на НЗОК: В новия бюджет се отделят повече средства за извънболничната помощ

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 11.02.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Болниците не са получили по-малко пари през декември. Разплащаме всичко, което е като дейност, това заяви в "Още от деня" управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Той обясни, че болниците са очаквали да получат допълнително средства, извън дейността, свързани с ковид мерките.

"На януарското заседание на Надзорния съвет такива пари бяха допълнително разпределени. Това се получи, защото ние нямахме бюджет и трябваше да работим на 1/12 от бюджета за миналата година".

Проф. Салчев уточни, че за декември месец, за който се твърди, че парите са били недостатъчни, са разпределени допълнително 37 млн. от резерва и от останалите в НЗОК средства още около 22-23 млн.

"НЗОК е обществена институция, която закупува дейност или услуги. Тази методика беше временен инструмент, който се надявам да продължи и по-нататък, докато съществува пандемията, за да може болниците, които не могат да изпълнят дейностите си заради затворени отделения, да бъдат компенсирани", отбеляза управителят на НЗОК.

Проф. Салчев заяви, че в момента няма резерви в НЗОК и отново повтори, че всички дейности, отчетени от лечебните заведения, са разплатени и има пари да се разплатят всички дейности, които те извършват.

"В новия бюджет са предвидени 188 млн. лева, които ще бъдат разпределяни за първа линия. Освен това има допълнително средства по чл. 5 от Закона за бюджета на НЗОК, които са извън 1000-те лева, но са свързани с епидемията, това са 600 лв., 360 и 120, които се доплащат на всички в лечебните заведения", допълни той.

Проф. Салчев е категоричен, че постковид пътека трябва да има. Трябва да се реши от научните дружества дали ще бъде пътека, начин на проследяване, тип процедури, защото една пътека означава лобиране само за една специалност.

"Очаквам от миналата година предложения от научните медицински дружества за осъществяване на това нещо, което трябва да внесат в МЗ. Само едно медицинско дружество внесе такова предложение, което влезе в нормативната уредба, но то касае физиотерапевтичните грижи. В момента, в който влезем в преговори с БЛС, ще кажем какъв обем и каква цена ще има това", допълни той.

В бюджета за 2022 г. са отделени повече средства за първичната извънболнична помощ, специализираната извънболнична помощ, денталната и медикодиагностичната дейности. Променя се балансът в здравноосигурителните плащания, обясни още управителят на НЗОК.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
143 млн. лв за строителството на метрото са отрязани от Плана за възстановяване, съобщи Фандъкова
143 млн. лв за строителството на метрото са отрязани от Плана за възстановяване, съобщи Фандъкова
Проверяват служители на ГДНП във връзка с "Булгаргаз"
Проверяват служители на ГДНП във връзка с "Булгаргаз"