НОВИНИ

След остри словесни престрелки: Какво си каза Кирил Петков с Пеевски и Карадайъ

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:20, 11.02.2022
12954
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

В парламента - остра словесна престрелка и обвинения в лъжа предизвика питане на ДПС към премиера Кирил Петков за списъка с 19 лица, който той внесе в прокуратурата. Премиерът Кирил Петков индиректно назова главния прокурор Иван Гешев като 20-ото име в списъка. Размениха реплики и по повод списъка "Магнитски". ДПС ще предаде на прокурор сигнал за неправомерни действия, извършени от финансовия министър Асен Василев заради разпоредена проверка на фирмите на Делян Пеевски.

Размяната на реплики беше предизвикана от въпрос на ДПС по повод изказването на Кирил Петков в Брюксел, че 20 души са в основата на корупцията в България, а след това беше призован в прокуратурата.

В Брюксел казах 20, а са 19, защото за 19 от тях бяхме събрали, а на 20-ия го предадохме, каза Кирил Петков.

От ДПС се интересуваха дали в предадения списък фигурира името на бизнесмена Иво Прокопиев и какъв е бил филтърът при подбора, че Делян Пеевски е там, а Прокопиев не е.

Няма наши ваши ,трети , пети. Всички са равни пред закона и искам да ви помоля, ако имате явни ясни сигнали за което и да е лице, включително и Иво Прокопиев, радвам се да ми ги предадете и оттук нататък ви казвам - всички под един аршин. Преди правителството на САЩ да сложи някого в списъка "Магнитски" минава през много филтри, каза Кирил Петков.

Искам да не лъжете, да не давате основание да ви наричат марионетки на Прокопиев. Другата седмица ще бъдете свидетел и това колко пари е получило това лице от скъпия ток за годините и как това влияе сега на вашата политика и на вашия рейтинг. И когато с вас си говорим месеци наред вече и вие ми казвате дори в частни разговори , нищо лошо не издавам, не ни закачайте за този кръг - ние нямаме нищо общо, докажете го, каза Йордан Цонев - зам.-председател на ПГ на ДПС.

Иво Прокопиев ще съди за клевета четирима депутати от ДПС

Това, с което вие си послужихте току що е чиста, просто откровена лъжа. Никога не сте чували от мен думите не закачайте този кръг и онзи кръг. Единственият кръг, който единствено за съжаление за вас ще закачим, е и то ще го закачим много здраво, е на всички крадци и на всички, които са свързани с корупцията в България. Съжалявам, ако това ви притеснява и това ви изнервя, каза Кирил Петков.

Ако ще движим страна, ние сме също ЗА да бъдат засегнати тези кръгове, които корумпират страната и влошават бизнес средата. В тази посока е законодателството, което внасям. Защо вашето мнозинство не прие проверка на "Златните паспорти", където искаме проверка на всеки един издаден златен паспорт и отнемане на това гражданство, заяви Йордан Цонев.

На излизане от залата Петков се спря при депутатите от ДПС и проведе разговор с Пеевски и Карадайъ.

В кулоарите и двете страни потвърдиха, че в разговора премиерът се е ангажирал с пресичане на практиката с гражданството срещу инвестиции. Малко по-рано от ДПС обявиха, че внасят сигнал за незаконни действия на финансовия министър заради закана да разпореди ревизия на фирмите на депутата Делян Пеевски, въпреки приключилите скоро проверки.

Важно е ревизиите да бъдат непрестанни и безкрайни, независимо каква е законовата основа. Нашата оценка за тези действия е, че това са политически репресии, заяви Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

Според ДПС разпореждането за ревизия е извън правомощията на финансовия министър, такова можел да прави само териториалният директор на НАП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията по вписванията вписа новите членове в Управителния съвет на тотото
Агенцията по вписванията вписа новите членове в Управителния съвет на тотото
Шпионски игри: Кои са мишените на софтуера "Пегас"
Шпионски игри: Кои са мишените на софтуера "Пегас"