НОВИНИ

Имало ли е незаконно подслушване със софтуера "Пегас" в България?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:06, 11.02.2022 (обновена)
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Има ли неправомерно използване на израелския софтуер "Пегас" за подслушване у нас? От прокуратурата проверяват и съобщават, че незабавно е изискана информация от ДАНС и службата за подслушвания ДАТО. Премиерът Петков съобщи, че в ДАНС няма данни за използване на този софтуер. Той се изненада защо чак сега прокуратурата се самосезира, след като казусът е още от лятото.

В началото ли сме на пореден скандал с подслушвания?

Поне на този етап, отговор на този въпрос няма, най-малкото защото от съобщението на прокуратурата не става ясно по какъв повод е започнала проверката. Не знаем и дали има сигнал за нерегламентирано използване на този модерен софтуер и ако има такъв сигнал, какви са данните в него.

От прокуратурата съобщават, че проверяват евентуално неправомерно използване на софтуер "Пегас" в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български граждани.

Изискана е информация от Бюрото за контрол на СРС-та дали софтуерът на израелската технологична компания е прилаган от държавни структури у нас. Същата информация е поискана още от службата за подслушвания ДАТО и от ДАНС.

В парламента премиерът Кирил Петков коментира, че още преди обяд е поискал информация.

Веднага щом дойде тази информация при мен, се чух с ДАНС да кажат каква информация те имат. Няма данни в ДАНС днес тази програма да се използвала от която е да е българска институция. Аз помолих за всичките институции. Поне би трябвало те да знаят като организация за вътрешна сигурност. Другото нещо, което е леко изненадващо е, че аз този казус го чух още през лятото. Интересно защо сега, толкова месеци след първоначалната информация, се сезира прокуратурата, но ако има такова нерегламентирано използване, аз съм първият човек, който бих подкрепил пълно разследване по случая.

От прокуратурата съобщават още, че се проверява дали софтуерът "Пегас" е продаван и предоставян у нас, и ако да, на кои структури.

Прокуратурата проверява евентуално използване на софтуер "Пегас" за подслушване у нас

Миналата година година израелският вестник "Аарец" съобщи за доклад на кредитната компания "Мудис", според който компанията-производител има офиси в Кипър и България. Самата фирма каза, че е изнасяла програмата съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър.

У нас представител на израелската компания е "Съркълс България" . Според търговския регистър собственик на капитала е "Съркълс Сълюшънс Лимитед", която е регистрирана в Кипър.

От публичните отчети става ясно, че през 2013 г. оборотът на компанията е бил малко под 3 милиона и 800 хиляди лева. През годините бележи значителен ръст и за 2019-а вече е над 20 милиона и 600 хиляди лева.

Служителите в "Съркълс България" също нарастват от 58 през 2013 г. до 143 през 2019 г.

Попитахме фирмата дали е продавала софтуера "Пегас" у нас, но ни препратиха да питаме централата на NSO груп в Израел. От там още не са отговорили на запитването ни.

Шпионският софтуер "Пегас" позволява чрез смартфони, мобилни устройства и компютри да се извършва следене и подслушване. Има възможност, без потребителя да знае, да се активират микрофоните и камерите на устройствата и по тази начин контролът върху проследявания да бъде тотален. Софтуерът е създаден с цел противодействие на тероризма.

"Този софтуер има възможност изцяло да контролира вашето устройство и да добива ваша лична информация. Информация за това например какви телефонни разговори провеждате, тези разговори да бъдат записвани на сървър, какви снимки правите, да следи вашата геолокация. Този софтуер дори има възможност да възстанови изтрити кореспонденции, чат съобщения, които се съхраняват на ваш телефон. Така че дори изтрита кореспонденция също може да бъде придобита", обясни Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

Твърди се, че "Пегас" може да извлича и трафични данни от смарт устройствата и така да контролира електронни писма и кореспонденция чрез различни апликации като Вайбър, Скайп, Уотс Ъп и дори Телеграм.

Шпионски игри: Кои са мишените на софтуера "Пегас"

"Пегас" има още едно ключово свойство. Дистанционно може да се активира самоунищожаването му и така той не оставя следи в телефона, че е бил инсталиран.

Днес политическите сили в парламента запазиха мълчание и отказаха да коментират действията на прокуратурата.

През лятото на миналата година използването на "Пегас" предизвика политически скандали в редица страни по света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шпионски игри: Кои са мишените на софтуера "Пегас"
Шпионски игри: Кои са мишените на софтуера "Пегас"
Жена пропадна в 3-метрова шахта в Русе
Жена пропадна в 3-метрова шахта в Русе