НОВИНИ

Шпионски игри: Кои са мишените на софтуера "Пегас"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:12, 11.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Скандалът с шпионския софтуер "Пегас" избухна през юли, когато след съвместно разследване на журналисти от 15 медии стана ясно, че са следени и подслушвани над 50 000 телефонни номера.

Кой стои зад шпионския софтуер "Пегас"?

Става дума за израелската компания NSO Group, която още през 2016 г. беше обвинена, че подпомага шпионажа на дисидент от ОАЕ.

През 2019 г. Уотсап заведе дело срещу компанията, заради хакване на стотици потребители на приложението благодарение на "Пегас".

Какво представлява софтуерът?

Може да се инсталира дистанционно, остава незабележим, не пропуска нито една крачка на своята "мишена". Програмата може да хакне както смартфони, работещи с Андроид, така и с iOS.

Жертвата не разбира, че телефонът ѝ е заразен, а всичко, което прави с него - разговори, чатове, местоположение, се предава в реално време. "Пегас" може дори незабележимо за притежателя на телефона да включи камерата и микрофона на апарата.

Кои са някои от най-знаковите жертви на "Пегас"?

През юли шпионският скандал обхвана 45 държави. Подслушвани с помощта на "Пегас" се оказаха политици, журналисти, правозащитници, кралски особи. Най-малко 50 000 телефонни номера - сред тях тези на 650 политици, включително френският президент Еманюел Макрон. Следен е и убитият през 2018 г. в Истанбул саудитски журналист Джамал Хашоги.

През лятото председателят на ЕК коментира скандала така:

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: Това, което четем дотук, трябва да бъде проверено, но ако се окаже вярно, то е абсолютно недопустимо и е против всякакви правила. В ЕС имаме свобода на словото, свободата на медиите е една от основните ни ценности и ако това е истина, е абсолютно недопустимо.

Унгария беше първата европейска държава, в която се заговори за употреба на "Пегас". Двама разследващи журналисти съобщиха, че са подслушвани, но властите в Будапеща отрекоха твърденията.

Скандалът "Пегас" - какво представлява софтуерната програма

Тази седмица полският правосъден министър потвърди, че Варшава разполага с шпионския софтуер, но отрече използването му да е в нарушение на правата на гражданите.

Да, полската държава притежава подобни програми и има подобни възможности и би било абсурдно, ако държавата не беше се погрижила този софтуер да бъде на разположението на полицията и службите. Това би направило престъпниците изключително щастливи, каза Збигнев Жобро, министър на правосъдието на Полша.

За злонамерена употреба на "Пегас" се заговори и в Израел - страната, в която е създаден този софтуер. Според разследване граждани и опозиционни политици са били подслушвани по времето на бившия премиер Бенямин Нетаняху.

Относно скандала "Пегас" - данните, с които разполагаме, сочат за смущаваща и неприемлива за демократична държава история. Този софтуер е създаден, за да се бори с тероризма и друга сериозна престъпна дейност, а не, за да бъде използван срещу гражданите, каза Нафтали Бенет, премиер на Израел.

Повторното избухване на скандала, доведе и до интересна тенденция в Израел, където отчитат 200% увеличение на търсенето на вече излезли от употреба мобилни телефони, които нямат интернет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След остри словесни престрелки: Какво си каза Кирил Петков с Пеевски и Карадайъ
След остри словесни престрелки: Какво си каза Кирил Петков с Пеевски и Карадайъ
Имало ли е незаконно подслушване със софтуера "Пегас" в България?
Имало ли е незаконно подслушване със софтуера "Пегас" в България?