НОВИНИ

Генералният секретар на НАТО посети военна база в Румъния

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:20, 11.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Генералният секретар на НАТО посети Румъния, където пристигнаха допълнителни 1000 американски войници от Германия. Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът ще обсъди в близките месеци дългосрочно присъствие в югоизточна Европа, на фона на напрежението около Украйна.

НАТО продължава да подсилва източния си фланг. Днес в северната ни съседка пристигна първият от общо три американски конвоя с военно оборудване. Всички те ще отидат в базата "Михаил Когълничану" край Констанца, където вече има американски войници.

Там на посещение бяха шефът на НАТО Йенс Столтенберг и президентът на Румъния Клаус Йоханис.

"Румънският народ и лично аз сме благодарни на президента Байдън за разполагането на войници в Румъния. Ние сме само на 200 мили от незаконно анексирания Крим. Освен това споделяме част от северната и източната граница с Украйна. Румъния винаги е била част от обезпечаването на северноатлантическата сигурност със значителен принос към постигане целите на алианса", каза Клаус Йоханис, президент на Румъния.

Столтенберг: България е ангажиран съюзник на НАТО

Оставаме в готовност за политическо решение, но сме бдителни и единни каза Столтенберг.

"Засилихме готовността на Силите за реагиране на НАТО и можем да разположим още сили в кратък срок, ако е необходимо. Съединените щати например, обявиха, че са разпределили 8500 допълнителни войници към Силите за реагиране на НАТО. Освен това, преценяваме дали трябва да коригираме нашето по-дългосрочно присъствие в източната част на алианса и това включва бойна група в Румъния, а може би бойни групи и в други райони на югоизточната част на Алианса".

Москва смята, че изострянето на ситуацията около Украйна създава предлог за засилване на военното присъствие на НАТО близо до руските граници.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията по вписванията вписа новите членове в Управителния съвет на тотото
Агенцията по вписванията вписа новите членове в Управителния съвет на тотото
Шпионски игри: Кои са мишените на софтуера "Пегас"
Шпионски игри: Кои са мишените на софтуера "Пегас"