НОВИНИ

Започна общественото обсъждане на редактирания План за възстановяване

Николай Минков
от Николай Минков
20:04, 11.02.2022
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Започна общественото обсъждане на редактирания от новото правителство План за възстановяване и устойчивост.

Той предвижда 3,6 млрд. лв. за икономически мерки, 5,5 млрд. лв. за енергиен преход, 2,4 милиарда за дигитализация и свързаност и около 2 млрд. лв. за социални мерки. Новите разчети бяха обсъдени със синдикати и работодатели.

Общественият съвет към министъра на финансите обсъди част от редактирания план за възстановяване и устойчивост, по който страната ни се надява да получи 12 милиарда лева безвъзмездно европейско финансиране. Пред синдикати и браншови организации бяха разгледани проектите в секторите Транспорт и здравеопазване.

Министрите на иновациите Даниел Лорер и на икономиката Корнелия Нинова пък се срещнаха с работодателските организации, за да се запознаят с техните виждания за приоритети в плана.

Проектите в редактирания план са основно преработени, защото в стария му вариант не са отговаряли на основните приоритети, заложени от Брюксел - зеленият преход и и екологичната инфраструктура. Това заяви Асен Василев и обясни кои са претърпели най-голяма промяна:

"Идеята тук е въобще да видим какво има в момента в плана и къде има по-големи промени, тъй като транспортът е едно от местата, в което има по-големи промени заедно със здравеопазване и енергетика и електронно управление. Това са места, където има сериозни проблеми. Иначе другите не са пипани чак толкова детайлно", заяви финансовият министър.

В сектор "Транспорт" е предвидено изграждането на интермодален терминал в Русе, купуване на 42 мотриси за регионални превози за 373 млн. лв. За основните жп направления в страната са заложени 20 електрически влака с максимална скорост от 200 км/ч. 217,5 млн. лв. пък са насочени към третия етап на столичното метро.

143 млн. лв за строителството на метрото са отрязани от Плана за възстановяване, съобщи Фандъкова

Синдикатите не останаха доволни

"Във вашата презентация и, най-вече, това, което не видяхме и ни притеснява - като един от най-засегнатите сектори- авиацията и пътният транспорт въобще не са намерили място в последния вариант", заяви Румяна Димитрова от КНСБ.

Вицепремиерът обясни, че Европа дава пари само за "зелени" проекти в плана.

"Нормален автомобилен транспорт, с двигатели с вътрешно горене, той просто е недопустим. Няма как нещо такова да бъде финансирано под някаква форма през този план конкретно", поясни Василев.

В сектор "Здравеопазване" са заложени 6 проекта , сред които интеграция на система 112, Спешна въздушна помощ с 5 хеликоптера, допълнителне средства за високоспециализирана медицинска апаратура за педантични и онкоболници, модернизиране на психиатричната помощ.

Стоматолозите останаха недоволни.

"Вие чухте 6-те програми. Да сте чули нещо за дентална медицина? Няма и да чуете", коментира д-р Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз.

Министърът иновациите и растежа Даниел Лорер вчера и днес се срещна с всички работодателски организации, за да ги запознае с проектите, които се финансират през неговото ведомство.

"В Плана за възстновяване устойчивост, който е в Министерството на иновациите, сумите са между 1,3 и 1,4 млрд. лв., които, грубо казано, са планирани да бъдат разпределени по равно в момента между финансови инструменти и безвъзмездни грантове, които ще бъдат с определен интензитет", уточни Лорер.

Нинова, работодателите и синдикатите ще настояват за повече пряка помощ по Плана за възстановяване

Бизнесът се срещна и с министър на икономиката Корнелия Нинова, за да поиска промяна на начина за финансиране.

"Нашата обща позиция е да настояваме да се увеличат в проценти като средства парите, които да се отпускат на българската икономика и индустрия под формата на пряка помощ и да се намалят тези, които са предвидени като финансови инструменти", каза икономическият министър Корнелия Нинова.

"Бърза пряка подкрепа на инвестициите. Това е начинът да се увеличи продуктивността на предприятията, продажбите, печалбите, но най-вече заплатите на работещите", допълни председателят на АИКБ Васил Велев.

Крайният срок за усвояване и отчитане на средствата по Плана е 30 юни 2026 година. В противен случай страната ни ще трябва да ги върне в Брюксел в пълен размер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският "Конвой на свободата" наближава Париж, властите се заканиха с наказания
Френският "Конвой на свободата" наближава Париж, властите се заканиха с наказания
Томас Тухел се присъедини към отбора на Челси в Абу Даби
Томас Тухел се присъедини към отбора на Челси в Абу Даби