НОВИНИ

Нинова, работодателите и синдикатите ще настояват за повече пряка помощ по Плана за възстановяване

Калина Попова
от Калина Попова
17:25, 11.02.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Политика
живо брифинг министър корнелия нинова
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се срещна днес с работодателските организации и синдикатите във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. На брифинг след срещата Нинова заяви, че ще настояват за повече средства по Плана за възстановяване, които да са в пряка помощ на предприятията у нас.

"Нашата обща позиция е да настояваме да се увеличат в процент и като средства парите, които да се отпускат на българската икономика и индустрия като пряка помощ и да се намалят тези, които са предвидени като финансови инструменти, заяви Корнелия Нинова.

Има достатъчно възможности за използване на финансови инструменти, които не са оползотворени от българската икономика и не смятаме, че нови такива ще помогнат на икономиката, добави тя. Това ще бъде в помощ на предприятията, които в този момент трябва да се възстановят след кризите, да могат да заплащат на служителите си и да се модернизират.

"На пазара в момента има кредитен ресурс за дялови инвестиции над 4,5 млрд. лв., а вече трета година няма нито лев пряка подкрепа за иновации и инвестиции. От друга страна, българските компании, в резултат на насложилите се кризи - коронавирус, в енергетиката, тяхната ликвидност и кредитоспособност е допълнително влошена", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Представена е статистика от БНБ, според която от 2014 до 2021 г. кредитите на предприятията са се увеличили с 3%, докато общите потребителски кредити - с над 30%, допълни Велев. Предприятията не могат да поемат повече кредити, тъй като са свръхзадлъжнели, а в същото време заради кризите ограничават обема си на работа и нямат растеж, уточни министър Нинова.

Тези мерки са обсъждани както с коалиционните партньори, така и с другите групи в парламента, каза още тя. Заяви, че дори да имат различия с финансовия министър, са готови за допълнителни разговори.

"Още в началото на кризата и по време на правителството на Борисов нашата позиция беше за по-малко кредити и повече пряка помощ. Ако ни питате като партия и като коалиционен партньор, за нас това е последователна и аргументирана позиция", категорична е Нинова.

Снимка: Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха ракия вместо минерална вода в туби в пловдивски супермаркет
Откриха ракия вместо минерална вода в туби в пловдивски супермаркет
Свиленград въвежда принципа "плащаш, колкото изхвърляш" за такса "Смет"
Свиленград въвежда принципа "плащаш, колкото изхвърляш" за такса "Смет"