НОВИНИ

Самолетната линия София - Скопие стартира на 27 март

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:34, 11.02.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Редовните полети по маршрута София - Скопие ще стартират на 27 март. Новината беше съобщена в Скопие, където се проведе среща между представители на бизнеса и министри от двете държави. Символично двете делегации излетяха тази сутрин от Летище София.

Точно 30 минути продължи първият полет между София и Скопие. С днешното събитие се прави опит за рестартиране на въздушната линия, която е съществувала преди повече от 10 години, но е била закрита заради липса на рентабилност. Двете делегации бяха водени от министрите на транспорта на България и Северна Македония. В Скопие днес беше направена заявка, че въздушната линия ще се реализира в дългосрочен план и ще увеличи броя на туристите.

Двамата транспортни министри Николай Събев и Благой Бочварски отпътуваха заедно до Скопие.

На борда на самолета присъстваха и представители на бизнеса. Точно в 9.30 ч. местно време самолетът кацна на международното летище в Скопие.

След среща на двете делегации стана ясно, че редовните полети стартират от 27 март.

Най-важното е това, че това, което дълги години се казваше, че е невъзможно днес показахме, че е възможно. Ето днес показахме, че всичко е възможно да се осъществи и то най-вече с откриването на новата авиолиния, заяви Благой Бочварски, министър на транспорта РСМ.

Детайлите около редовните полети все още се изясняват. Неофициално, линията ще обслужва пътниците два пъти седмично, но ще бъде включена и връзка с Тирана. Цените на полетите трябва да станат ясни до 10 дни.

Двете летища са се договорили да намалят таксите с програма за стимулиране на нови полети и продължение на линията.

Всичките ни усилия са в посока да намалим икономическите тежести и бариери между двете държави, каза Николай Събев, министър на транспорта. Този инструмент трябва да даде възможност на един по-голям пакет от бизнес активности, допълни министърът.

Днешното откриване на аеролинията между София и Скопие приемам не като политически акт, а като икономически проект с висок потенциал, каза Христо Проданов, министър на туризма.

Данните показват, че в предковидната 2019 г. над 500 000 граждани на Северна Македония са посетили България. Също толкова български граждани са посетили и Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана изненада Пирин Разлог, Нефтохимик надигра Дея спорт
Монтана изненада Пирин Разлог, Нефтохимик надигра Дея спорт
Спартак Плевен надви Академик Пловдив след изоставане от 14 точки
Спартак Плевен надви Академик Пловдив след изоставане от 14 точки