НОВИНИ

Какви са възможните военни сценарии при конфликт в Украйна?

Александър Марков
от Александър Марков
20:28, 11.02.2022
13922
Чете се за: 04:32 мин.
Европа
Слушай новината

Русия започна военни учения съвместно с Беларус, а следващата седмица стартира и военноморски учения в Черно и Азовско море. Експерти определят кризата между Украйна и Русия като най-голямата опасност за сигурността в Европа след края на Студената война.

Над 60 батальонни тактически групи е разположила Русия по украинските граници, както и в Беларус, по оценки на Института за изследване на войната в САЩ. Включително и тежко въоръжение.

"Това е доста напреднала техника: системи С-400, ракети "Искандер". В Беларус Русия изпрати пехотни и въздушнопреносими части от Далечния Изток от 10 000 км разстояние. Останалите са концентрирани в други части по границата с Украйна", казва Андрей Риженко, бивш капитан първи ранг, ВМС на Украйна.

Руските сили включват сухопътни войски, авиация, дронове, ПВО установки, обяснява бившият капитан първи ранг от Щаба на ВМС на Украйна Андрей Риженко. Евентуално руско настъпление, според него, би било възможно в три посоки.

Първата - Южна Украйна чрез амфибиен и военновъздушен десант.

"Тези десанти части евентуално биха продължили към Приднестровието, за да свържат Приднестровието с Крим с руския Краснодарски район, за да поставят под контрол Южна Украйна", уточни Риженко.

Вторият евентуален сценарий е инвазия в Донбас, според Риженко, заради опит на непризнатите Луганска и Донецка републики да отвоюват повече територия.

"Третата възможна зона е Северна Украйна по посока от Беларус и северната граница с Русия. Това включва и Киев. Това е доста голямо предизвикателство. Възможна агресия може да бъде инициирана едновременно и в трите зони или последователно от зона в зона", допълни бившият капитан.

Според експертите от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон евентуална инвазия би била предшествана от кибератака, военновъздушна кампания и едва накрая сухопътна кампания. Русия стартира учения в Черно и Азовско море след дни.

"Русия разположи десантни кораби и друг вид кораби, които пребазира от Балтийския флот и от Северния флот, в Черно море. На практика Русия блокира морските пътища към Украйна изцяло. Можем да кажем, че половината Черно море е блокирано вече от руски военноморски сили", обясни бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

Кирил Петков за кризата в Украйна: Трябва като държава да сме готови с всякакви сценарии

В момента никой не може да прогнозира дали и какъв военен сценарий би влязъл в ход, обяснява проф. Тодор Тагарев.

"Всички тези опции са на масата и атакуващият в една война винаги има предимството да избере кога и как ще атакува и да потърси това, което се нарича "стратегическа изненада", допълни проф. Тагарев.

Отговорът на НАТО: съюзници доставиха противотанкови ракети "Джавелин" на Украйна и други оръжия и технология.

"Оръжията, които предоставят, са с отбранително значение. Това категорично трябва да бъде подчертано. Украйна е наясно, че тя самостоятелно трябва да се отбранява срещу евентуални допълнителни агресивни действия от страна на Русия и мисля, че тя оценява достатъчно добре тази военна помощ", поясни проф. Тодор Тагарев.

Русия многократно заявява, че не планира инвазия в Украйна. Москва подчертава, че придвижването на войски се осъществява на нейна територия, което е нейно суверенно право.

Как се стигна до конфликта Украйна - Русия?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Плевен надви Академик Пловдив след изоставане от 14 точки
Спартак Плевен надви Академик Пловдив след изоставане от 14 точки
Френският "Конвой на свободата" наближава Париж, властите се заканиха с наказания
Френският "Конвой на свободата" наближава Париж, властите се заканиха с наказания