НОВИНИ

ДПС пита Европейската комисия за „златните паспорти“

дпс пита европейската комисия ldquoзлатните паспортиrdquo
bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 08.02.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Българските евродепутати от ДПС отправиха въпроси към Европейската комисия относно предоставянето на европейско гражданство срещу инвестиции или т.нар. „златни паспорти“.

„Счита ли ЕК, че схемите за „златни паспорти“ спазват буквата и духа на Договорите, Шенгенския кодекс, принципа за лоялно сътрудничество между държавите членки и правилата на ЕС за недискриминация“, се посочва в запитването на Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

Още от 2014 г. Европейският парламент настоятелно призовава за премахването на тези схеми, тъй като подкопават и обезценяват европейско гражданство и взаимното доверие, върху което е изграден Съюзът. Европейската комисия също изрази загриженост по отношение на свързаните с тях рискове за сигурността, пране на пари и корупция“, припомнят в официалното си запитване делегацията на ДПС в ЕП.

Евродепутатите отбелязват, че Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които е възможно получаване на гражданство в замяна на инвестиции, т.нар. „златни паспорти“ и настояват за отговор от страна на институциите.

Спецпрокуратурата разследва престъпна група за „златни паспорти“, подозира участие на служители на БАИ

В запитването е посочено още, че се очаква отговор на въпроса: "Какви мерки ще предприеме ЕК за оценка на съществуващите рискове и обезпечаване на сътрудничество за проверка и анализ от компетентните органи в държавите членки по отношение на вече предоставени „златни паспорти“, с оглед последиците за Съюза."

ДПС внесе предложение за премахване на разпоредбите относно придобиването на българско гражданство срещу инвестиции и извършване на пълна проверка на всички преписки за придобиване на гражданство по линията на този инструмент.

През изминалата седмица, след получен сигнал за злоупотреби с издаването на български паспорти срещу инвестиции, партията сезира по случая и прокуратурата, настоявайки отново за осветляване и прозрачност по отношение на т.нар. "златни паспорти" и техните притежатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тибо Вион с разкъсани връзки на глезена
Тибо Вион с разкъсани връзки на глезена
Клоп: Салах е готов за игра, но Мане ще отсъства
Клоп: Салах е готов за игра, но Мане ще отсъства