НОВИНИ

Байдън призова американците да напуснат Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:28, 11.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американският президент призова гражданите на Съединените щати, които са останали в Украйна да я напуснат веднага. Джо Байдън заяви, че няма да изпраща американски военни да евакуират американци, ако Русия нахлуе на украинска територия. В Берлин без пробив завърши срещата между Русия, Украйна, Франция и Германия.

Американският президент предупреди, че "нещата могат да излязат много бързо извън контрол" и призова всички граждани на Съединените щати да напуснат Украйна.

"Американските граждани трябва да напуснат веднага. Имаме работа с една от най-големите армии в света", заяви Байдън.

По-рано Държавният департамент също препоръча на намиращите се в Украйна американци незабавно да напуснат страната като използват пътнически или частни полети.

Руските военни учения в Беларус, в Черно и Азовско море активизираха дипломацията в Европа.

В Москва след вчерашните двучасови разговори между първите дипломати на Русия и Великобритания, днес там пристига британският военен министър.

В Берлин германският канцлер се срещна с лидерите на балтийските страни. Олаф Шулц предупреди Русия със сериозни последствия, ако нахлуе в Украйна. Той увери, че страната му ще подкрепи напълно трите държави при евентуален конфликт с Москва.

"Нашата позиция е ясна. Руска военна агресия спрямо Украйна би имала сериозни политически, икономически и стратегически последствия за Русия. Очакваме Русия да предприеме ясни стъпки за намаляване на напрежението в региона", заяви Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Също в Берлин представители на Русия, Украйна, Франция и Германия за пореден път не постигнаха пробив за преодоляване на осемгодишния конфликт. Украинският представител все пак изрази надежда, че скоро може да бъде постигнато споразумение за размяна на затворници и отваряне на пропускателните пунктове между Източна Украйна и Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дрифт в мол - ще има ли наказани за неразумното шофиране?
Дрифт в мол - ще има ли наказани за неразумното шофиране?
Пускат самолетната линия София - Скопие
Пускат самолетната линия София - Скопие