НОВИНИ

Кои са номинираните за "Икар" тази година

Айше Сали
от Айше Сали
20:46, 10.02.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Съюзът на Артистите в България обяви номинираните за награда "Икар". Спектакълът "Майсторът и Маргарита" на Младежкия театър "Николай Бинев" е с най-много номинации – за режисура, за водеща женска роля, за поддържаща женска и мъжка роля, както и за авторска музика. "Икар" за изключителен принос към българския театър ще получи режисьорът и актьор Асен Шопов. С награда за чест и достойнство ще бъде отличен Симеон Алексиев, а певицата Мими Николова ще получи "Икар" за изключителен принос към музиката.

Точно преди 60 години Асен Шопов дебютира с постановката "И утре е ден" в Димитровградския театър. Днешната равносметката показва над 150 спектакли на почти всички български сцени. След аплодисментите и наградите, които носят със себе си десетилетията, режисьорът отново изпитва вълнение. Този път заради почетния "Икар" за изключителен принос.

Театърът за мен винаги е бил диалог между тези, които са на сцената, и тези, които са в залата. И, разбира се, театралната дейност трябва да бъде любопитна, занимателна, забавна, но това е най-малкото, което трябва да бъде. Тя трябва да бъде провокиращата публично съзнание за достойно публично поведение, казва Асен Шопов, режисьор.

Сред претендентите за статуетката осезаемо присъстват независими театрални проекти.

Все повече колегите се обръщат към хубавия театър – към класическия театър, към съвременния текст, към съвременното изкуство и начина на писане на добри пиеси. Все по-малко вече се правят постановки еднодневки и това е похвално, казва Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

"Сертификат за изкуство" ще бъде мотото на тазгодишната церемония. Традицията статуетките да бъдат връчени в Деня на театъра – 27 март, ще бъде спазена. Все още обаче не е взето решение дали ще има и публика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Признание за БНТ: Отличиха журналистите Цветелина Йорданова и Айше Сали
Признание за БНТ: Отличиха журналистите Цветелина Йорданова и Айше Сали
Ще фалират ли инфлуенсърите, ако спрат Фейсбук и Инстаграм?
Ще фалират ли инфлуенсърите, ако спрат Фейсбук и Инстаграм?