НОВИНИ

Все още не можем да "изтрезнеем" от пълното слънчево затъмнение, разказа Симеон Гаспаров

Милиони американци наблюдаваха рядкото явление

bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 09.04.2024
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

"Тук още не можем да "изтрезнеем" от това, че най-накрая и ние видяхме това така говорено дълго време затъмнение", разказа в "Денят започва" кореспондентът на БНТ в САЩ Симеон Гаспаров.

"Беше един празник - за хората, за децата. След всички грижи и проблеми, виждате какво става по света, това затъмнение като, че ли ни осветли някак си, сближи ни".

Той определи пълното затъмнение като вълнуващо събитие за САЩ. Много хора си взимат почивка специално, за да го наблюдават.

"Близо десетки милиона души го видяха това затъмнение. В Чикаго беше много интересно. Няколко хиляди души се събраха на планетариума пред езерото. Също така много добре се видя в Индианаполис. Там се събраха на пистата, където се провеждат състезанията за Формула 1", разказа Гаспаров.

Кореспондентът на БНТ в САЩ добави, че е имало много деца, които също са станали част от небесния "спектакъл". В Чикаго затъмнението се е наблюдавало на 94%. Много добре обаче се е видяло в Аризона, Ню Мексико.

"Аз също имах възможност да го видя, макар и за малко. Ние в нашия офис спряхме работата, изведнъж стана тъмно. Дори на магистралата колите започнаха да намаляват. Някои отбиваха. Настъпи един полумрак. С очила, разбира се, го видяхме през прозорците на нашата сграда".

"Представете си една малка монета с един много тънък полумесец - блестящ. До там можахме да видим, защото тук се видя само 94%".

Симеон Гаспаров каза, че следващото затъмнение в Чикаго ще може да бъде наблюдавано след 75 години, през 2099 година.

"Толкова вълнуващо беше, че един от метеоролозите се разплака в ефир, докато разказваше, защото край него беше като един празник. Хората празнуваха, веселяха се, майтапеха се. Даже имаше такива, които се женеха. Не знам дали е имало и такива, които се развеждаха...", пошегува се Гаспаров.

Вижте целия разговор в прякото включване

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Копенхаген полиция и жители се обединиха в борбата с търговията на наркотици
В Копенхаген полиция и жители се обединиха в борбата с търговията на наркотици
Фитнес мания в детска градина във Варна
Фитнес мания в детска градина във Варна