НОВИНИ

Кабинетът "Главчев" ще положи клетва на извънредно заседание на НС

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
06:02, 09.04.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Кабинетът "Главчев" ще положи клетва на извънредно заседание на Народното събрание. Това ще бъде 10-ото служебно правителство у нас, но след промените в Конституцията - първото, което ще се закълне пред парламента, а не пред президента.

Преди това се очаква държавният глава Румен Радев да подпише три указа - за назначаване на служебното правителство и за насрочване на извънредните парламентарни избори и тези за европарламент. Двата вота ще са на една дата - 9 юни.

Днес ще стане ясно и дали Димитър Главчев е направил промени в проектосъстава на служебния кабинет. В него както и досега ще има един вицепремиер, като се предлага това да е финансовият министър. Общо министрите са 19. Оставането на Калин Стоянов като министър на вътрешните работи стана причина за напрежение като от ПП-ДБ призоваха Главчев да оттегли кандидатурата му.

Възражения имаше и срещу кандидата за министър на електронното управление Валентин Мундров и срещу министъра на правосъдието Мария Павлова.

След като положи клетва, новото служебно правителство, което е 7-ото за последните три години, ще отиде в сградата на Министерски съвет. Там правителството на Николай Денков официално ще предаде властта на служебния премиер и неговите министри. БНТ ще предаде на живо клетвата на новото правителство и смяната на властта в Министерския съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредно заседание на комисията за Нотариуса
Поредно заседание на комисията за Нотариуса
Временно заоблачаване в средата на седмицата
Временно заоблачаване в средата на седмицата