НОВИНИ

Скандалът с митниците и Живко Коцев стигна до върха на прокуратурата

По случая ще работи и разследващата главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:01, 08.04.2024
Чете се за: 08:27 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът в оставка Николай Денков сезира разследващата главния прокурор Даниела Талева със сигнал за твърденията, че е оказан натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев. В сигнала си Денков иска да се провери дали изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е извършил престъпление.

Правосъдният министър в оставка Атанас Славов поиска да се събере общото събрание на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, който да прецени дали да се търси дисциплинарна отговорност от градския прокурор Илияна Кирилова и заместника й Христо Кръстев. Така скандалът в Агенция "Митници", започнал с ареста на шефката на агенцията Петя Банкова, стигна до върховете на прокуратурата.

В сигнала до Даниела Талева Николай Денков описва твърденията на Живко Коцев, че на 3 април и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с участието на градския прокурор Илияна Кирилова и нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев е оказан натиск върху Коцев да подаде оставка като главен секретар на МВР.

По този повод Денков поставя на вниманието на Талева необходимостта от изясняването на шест въпроса. Дали такава среща е имало. Ако е имало в какво качество и на какво законово основание на нея е присъствал Борислав Сарафов, който според последните промени в Конституцията е административен ръководител на Върховната касационна прокуратура. Денков пита също защо в същия ден е правен обиск в дома на Живко Коцев и дали дали това има връзка с въпросната среща. Поставя се още въпросът кой е организирал и координирал тази среща. Пред Талева е поставен за изясняване и въпрос за друга среща - а именно дали вечерта на 3 април вътрешният министър в оставка е имал среща с Живко Коцев и кой е изготвил попълнено с личните данни на Коцев заявление за оставка.

Последният въпрос е дали е оказван натиск и принуда върху Живко Коцев да подаде оставка от цитираните длъжности лица и дали това е било по искане на политици. Същите въпроси правосъдният министър в оставка Атанас Славов поставя пред Висшия прокурорски съвет, Висшия съдебен съвет и Инспектората на съдебната власт. Славов настоява, ако посочените от Живко Коцев обстоятелства се потвърдят, да бъдат образувани дисциплинарни производства за тежки нарушения и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Атанас Славов иска още казусът "Живко Коцев" да се обсъди и от Общото събрание на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет. В редакционните пощи на редица медии беше изпратен протокол от разпит на анонимен свидетел номер 3 по разследването срещу шефката на Митниците Петя Банкова, баща и син Марин и Стефан Димитрови и сочения за контрабандист номер едно Никола Николов - Паскал. Автентичността на протокола беше потвърдена от адвокат Людмил Рангелов, който е защитник на Петя Банкова.

"Първо общия извод, че това е страхотен скандал. Изобщо като факти, които могат да бъдат познати на главния секретар и действия, в които той самият да участва. Веднага на второ място ми идва мисълта, защо този човек, след като знае, че е дал подобни показания, си оттегля оставката", каза Людмил Рангелов, адвокат на Петя Банкова.

В показанията си анонимният свидетел твърди, че се познава с Марин и Стефан Димитрови от две години, но по-късно научил, че има оперативен интерес към Димитрови. Твърди също, че служебно до него е достигнала информация, че бащата и синът се занимават с контрабанда на цигари.

"Главният секретар наясно е, че е най-важната професионална фигура? Ако е достигнала такава информация до него, първо елементарният морал, ако не служебни задължения изисква веднага да преустанови връзките с тези хора", посочи Людмил Рангелов, адвокат на Петя Банкова.

Анонимният свидетел твърди, че никога не е поемал ангажименти спрямо Димитрови. Не е прекъснал контактите си с тях, но е бил крайно внимателен, за да не нарушава изискванията на работата, която има. Заявява, че никога не е имал корупционни зависимости от двамата. И свидетелства, че е взаимно са си гостували по различни поводи и съ си разменяли подаръци.

"Тези показания са чудовищни от гледна точка на това, че главният секретар общува на приятелски начала, включително на семейно равнище с хора, за които има информация, че са контрабандисти", коментира Людмил Рангелов, адвокат на Петя Банкова.

Анонимният свидетел казва още, че познава и т.нар. Паскал, но като разбрал, че става въпрос за лице, което е широкоспектърен играч в различни незаконни дейности както у нас, така и извън страната и се занимава с контрабанда на цигари, се е предпазвал от лични срещи с него. Свидетелят твърди още, че познава добре вътрешния министър Калин Стоянов, главния секретар на МВР Живко Коцев и цялото ръководство на МВР.

"И това е просто много елементарен текст, за да се отпрати вниманието към друго лице, което да не е Живко Коцев. Това е вечният проблем на свидетеля с тайна самоличност, какъвто е Живко Коцев в случая. Това е един от начините за защита на свидетеля да бъде с тайна самоличност. И това е просто много елементарен текст, за да се отпрати вниманието към друго лице, което да не е Живко Коцев", посочи Людмил Рангелов, адвокат на Петя Банкова.

Анонимният свидетел разказва още, че Марин и Стефан Димитрови имали интерес за шеф на областната полиция в Хасково да бъде назначен Недан Хаджиев. Твърди обаче, че той нямал правомощия и не се е опитвал да съдейства.

"И вече не е необходимо да се прикрива този факт. От някои материали по делото е известно, че включително в такава посока върху Калин Стоянов, министър на вътрешните работи е имало натиск или поне желание и от страна на Асен Василев, министър на финансите, именно това лице да стане директор на Областна дирекция Хасково", каза Людмил Рангелов, адвокат на Петя Банкова.

Калин Стоянов обаче категорично е отказал да направи това назначение, става ясно от показанията на свидетели по делото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев: Противниците, срещу които играем, не ни превъзхождат
Станислав Генчев: Противниците, срещу които играем, не ни превъзхождат
Димитър Янакиев отпадна в първия кръг на сингъл на европейското по бадминтон
Димитър Янакиев отпадна в първия кръг на сингъл на европейското по бадминтон