НОВИНИ

В община Божурище готвят протести заради проучвания за добив на цветни метали

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:33, 08.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на Божурище срещу планиран добив на цветни метали в района. Днес те внесоха писмо с възражения до Министерството на енергетиката и останалите отговорни институции.

Канадска фирма е получила разрешително за проучване на терена още през 2018 година, но досега все още не е започнало изследването на района. Освен че са против изграждането на мина, жителите на района не искат там да започват и сондажи, защото има опасност от замърсяване на водата.

От фирмата инвеститор обясниха, че все още са на първоначален етап от изследователската дейност и все още не са ясни местата, където ще бъдат поставени сондите. Такива обаче ще има.

"Веднъж като определим тези цели за сондиране, там се минават процедури за разрешения от УАГ, общински, всякакви", обясни Даниел Маринов, геолог във фирмата инвеститор.

Геолозите от канадската фирма обясниха и че за сондажите не се използват химикали, а глина и показаха какво представлява сондажна ядка.

"Абсолютно безвредни глини се използват за сондирането. А що се отнася до подземните води, защото това са основните страхове, досега не сме имали случай в целия свят от проучвателно сондиране да се замърсят подземните води, даже сме намирали вода на места, където има недостиг", каза Даниел Маринов, геолог във фирмата инвеститор.

Основните проучвания са за мед, като не е изключено в района да бъде намерено злато, казаха още от фирмата и обясниха че шансовете са малки и засега няма инвеститорки намерения за изграждането на мина. Хората от района обаче са недоверчиви и следят всяка стъпка на фирмата инвеститор. Направили са подписка, организират протести и учредяват гражданско сдружение против златодобива.

"Всички на територията на Божурище са против тези действия, още повече са против тези действия да бъдат докарани до край- да се направи мина за златодобив", каза Веселин Денев, гражданско сдружение против златодобив в Златуша.

Канадската фирма за добив за цветни метали вече има няколко площадки в Бълграия. Затова и хората смятат, че ако се стигне до строителството на мина край Божурище и тя ще бъде по открит способ.

"При тази технология, когато се обработва на място, въпреки старанието на инвеститора се използва химия и част скалната маса остава замърсена", посочи Георги Андонов.

Проектът "Златуша" е с обща площ 195 кв. км и се намира на около 5 км от находището "Милин камък", там друга фирма вече изгради мина за златни руди, предстои откриването ѝ.

Репортер: Карина Караньотова, Михаил Диков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висшата лига отне още две точки от актива на Евертън заради финансови нарушения
Висшата лига отне още две точки от актива на Евертън заради финансови нарушения
Строителството на новата автогара в Созопол спря заради средновековен некропол
Строителството на новата автогара в Созопол спря заради средновековен некропол