НОВИНИ

За риск от "голям ядрен инцидент" предупреждават от МААЕ след атака срещу Запорожката АЕЦ

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:11, 08.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ повиши риска от "голям ядрен инцидент", предупредиха от Международната агенция за атомна енергия. Русия обвини Украйна, че е извършила атака с дрон срещу ядрената централа, при която са ранени трима души. Киев отрича. От Международната агенция за атомна енергия уточняват, че не е засегната ядрената безопасност.

Според съобщение на руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом" тримата служители на атомната електроцентрала са били ранени при експлозия близо до столовата. Последвали са взривове в товарната зона и на купола на Шести реактор на Запорожката АЕЦ. Радиационните нива около централата не са променени, посочва в съобщението "Росатом". Екип на Международната агенция за атомна енергия, който се намира в Запорожката АЕЦ, потвърди атаката.

"Днес, за първи път от ноември 2022 г. и след като изложих 5 основни принципа за избягване на сериозен ядрен инцидент с радиоактивни последствия, Международната агенция за атомна енергия потвърди за три директни удара срещу основните структури за съхранение на основния реактор на Запорожката АЕЦ. Това не може да се случва", коментира Рафаел Гроси, ръководител на Международната агенция за атомна енергия на ООН.

Украйна отрече руските твърдения, че стои зад атаката и предположи, че тя е организирана от самата Русия.

"Украйна не участва в каквито и да било въоръжени провокации в незаконно окупираната от Русия АЕЦ. Държавата агресор още веднъж заплашва ядрената централа, цивилното население и околната среда на цяла Европа", заяви Андрий Юсов - говорител на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна.

АЕЦ "Запорожие" е най-голямата в Европа, има 6 реактора. Не произвежда електричество от 2022 година, но има нужда непрекъснато от ток за охлаждане на реакторите. Централата беше окупирана от руската армия на 4 март 2022 г. - в самото начало на войната. И Москва, и Киев непрекъснато си разменят обвинения за атаки срещу ядреното съоръжение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 08.04.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 08.04.2024 г., 12:20 ч.
Алегри: На този етап от сезона най-важен е резултатът
Алегри: На този етап от сезона най-важен е резултатът