НОВИНИ

Вархеи в София: Присъединяването на Западните Балкани трябва да се случи в мандата на следващата ЕК

Николай Минков
от Николай Минков
11:53, 08.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Присъединяването на Западните Балкани трябва да се случи в мандата на следващата Европейска комисия. Това зави комисарят по разширяването Оливeр Вархеи по време на форум "ЕС посреща Балканите" в София.

"Следващият състав на Европейската комисия трябва да бъде комисия, която в края на мандата си да приветства с "добре дошли" нови членове. Това е нещо неизбежно. Нашите партньори от Западните Балкани се придвижват напред", заяви Вархеи.

На форума лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк акцентира върху основната цел на България за присъединяване към Шенген по суша и членство в еврозоната.

"Ние трябва да настояваме много последователно за по-голяма гъвкавост в правилата за Плана за възстановяване и устойчивост, за да можем всички тези средства, които са заделени за България, да се възползваме от тях и като бизнес и като български граждани. Второто е Шенген. Шенген е българското национално достойнство, то не може да бъде половинчато. Освен икономическите ползи, които Шенген ни дава, той има голямо значение за утвърждаването на идеала на Левски, а именно да бъдем равноправни с всички европейци в този ЕС, в който сме вече 17 години. И третото е еврозоната", заяви Кючюк.

Външният министър в оставка Мария Габриел заяви, че очаква от Македония да изпълни ангажимента си за промяна в Конституцията, а от Сърбия реформи, гарантиращи правата и защитата на малцинствата.

"Вярвам, че с добронамереност и изпълнения на поети ангажименти, можем да напреднем. Свидетели сме, че Европейският съюз е по-диалогичен с нашите партньори и Западните Балкани могат да се възползват от това. За нас са важни резултати. Възползвайте се от опита на България. За нас са важни добросъседските отношения и регионално сътрудничество. Транспортът и дигитална икономическа свързаност са сред основните предизвикателства", заяви Габриел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алегри: На този етап от сезона най-важен е резултатът
Алегри: На този етап от сезона най-важен е резултатът
Обявиха 13 102 места за детските градини, ясли и подготвителни групи в София
Обявиха 13 102 места за детските градини, ясли и подготвителни групи в София