НОВИНИ

Строителството на новата автогара в Созопол спря заради средновековен некропол

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
17:21, 08.04.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Строителството на дългоочакваната автогара в Созопол изненадващо спря, още преди да е започнала същинската работа по изграждането й. След задължителни археологически разкопки, тъй като новото съоръжение ще се намира, в район, за който е известно, че може да има артефакти, археолозите се натъкнаха на средновековен некропол. Некрополът е от Средновековието.

"Това е трасе на Средновековен път. Зоната, в която е предвиден проектът за автогарата, е част от Националния-археологически резерват - античен град Аполония. Елемент от проекта е задължителни предварителни теренни археологически разкопки и проучвания. Когато попаднем на нещо подобно - процедурата е да се спре строителството, пише се протокол, в който се описват по нататъшните действия за бъдещата съдба на намереното", каза директорът на Археологическия музей в Созопол - Димитър Недев.

"Представете си, че намерим нещо, което не се е виждало досега. Всичките ни планове могат да бъдат променени в движение, ще изчакаме", сподели кметът на община Созопол - Тихомир Янакиев.

"Намерихме част от некропол с човешки кости и останки. Северно от некропола се развива едно верижно помещение, което е от 12-13 в., където открихме оловни печати, сребърни предмети. Има и постройка с висока концентрация на керамичен материал, има и ями, в които намерихме бронзови тока и други луксозни керамични съдове", заяви ръководителят на археологическите разкопки - Явор Иванов.

"Пясъчните дълбини на Созопол крият още тайни, същественото е Античната част. Отдолу се очаква ранно християнски некропол и римски некропол от 1-4 век", Димитър Недев

Разкопките ще продължат поне до началото на летния сезон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В община Божурище готвят протести заради проучвания за добив на цветни метали
В община Божурище готвят протести заради проучвания за добив на цветни метали
Военното министерство обяви поръчка за ремонт на шест двигателя за МиГ-29
Военното министерство обяви поръчка за ремонт на шест двигателя за МиГ-29