НОВИНИ

Делото за аферата в "Митници" разкри връзки на обвиняемите с висши политици и полицаи (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:05, 06.04.2024
Чете се за: 07:42 мин.
У нас
Слушай новината

Шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста. Съдът не успя да гледа мярката на третия обвиняем Марин Димитров, защото той получи сърдечна криза и беше откаран в "Пирогов". Съдът прие, че макар и в много ранен етап, разследващите са успели да съберат достатъчно доказателства за контрабанда на цигари през България към Румъния.

Днес в съдебна зала станаха ясни връзките на Петя Банкова с баща и син Димитрови. В делото са приложени снимки, чатове и СРС-та. Стана ясно, че има снимки от среща на главния секретар Живко Коцев с двама от обвиняемите - шефката на "Митниците" и Стефан Димитров.

Прокуратурата защити тезата си с доказателства от специални разузнавателни средства, свидетелски показания и контролиран ТИР с контрабандни цигари, задържан в Румъния дни след като в северната ни съседка били двама от обвиняемите - соченият за контрабандист номер едно Никола Николов - Паскал и един от приближените му - Стефан Димитров.

Съдът намери противоречие между твърденията на Петя Банкова, че не познава Марин и Стефан Димитрови и доказателства за чести срещи между шефката на митниците и баща и син Димитрови.

"Това са лица, с които я запознава служител на ДАНС, които познават Бойко Рашков, Калин Стоянов, Живко Коцев. Тя не предполага, че е възможно тези лица да имат престъпна деятелност", каза Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова.

Съдът подчерта, че в скъп хотел край Правец Петя Банкова се е срещала със Стефан Димитров и там темата на разговора е била пари, но не стана ясно нито сумата, за която са говорили, нито за какво са били тези пари.

"На Петя Банкова родителите й живеят в Ботевград. Те са възрастни хора и тя ежедневно ги посещава там, дъщеря й учи там", каза Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова.

БНТ: И това ли е повод да отидат в хотела?

Адвокат Аделина Натина: Те отиват и пият кафе. На мен не ми е известно още да е криминализирано.

Телефонен разговор между Петя Банкова и Стефан Димитров е записан със специални разузнавателни средства. Съдът не намери нищо лошо в това, че двамата са говорили като приятели, но коментира като недопустимо, че по време на този разговор Димитров препоръчал на Банкова да назначи за шеф на митническо бюро "Лесово" Мирослав Сарандев и ден по-късно Банкова изпълнила тази препоръка.

БНТ: Как можем да си обясним разговора, който съдия Гетов цитира, че след разговор по телефона между Стефан Димитров и Петя Банкова тя е направила препоръчаната от него рокада в митнически пункт "Лесово"?

Людмил Рангелов, адвокат на Петя Банкова: Нямам обяснения за това нещо.

БНТ: Как се квалифицира това, това търговия с влияние ли е, какво е то?

Людмил Рангелов, адвокат на Петя Банкова: Няма такова обвинение, но не е изключено.

Прокурорите бяха пестеливи в цитирането на имена извън кръга на обвиняемите, но адвокатите акцентираха на имената на публично известни личности, които са част от доказателствата по делото, като отбелязаха познанството на обвиняемите Марин и Стефан Димитрови с Асен Василев, Бойко Рашков и главния секретар на МВР Живко Коцев. Съдия Гетов посочи, че в делото има снимки от края на март, направени в автомобил близо до летище София, на които се вижда как в присъствието на трето лице Стефан Димитров подарява на Живко Коцев часовник от елитна марка.

"Прокуратурата е преценила към този момент, че по отношение на г-н Живко Коцев няма достатъчно доказателства, за да му повдигне обвинение", каза Людмил Рангелов, адвокат на Петя Банкова.

"Доказателствената съвкупност се извежда от няколко източника, не трябва да е само от една снимка. Досъдебното производство е на по-малко от 72 часа. Предстои да се съберат още доказателства, да се анализират в тяхната съвкупност и ще се прави преценка дали ще бъде разширен кръга на групата или не", посочи Илиян Точев, прокурор в СГП.

В съдебната зала пак адвокатите цитираха показанията на анонимен свидетел, който е заявил, че работи в МВР.

БНТ: Вие в показанията на анонимен свидетел номер 3 не виждате ли именно личността на най-висшия професионален ръководител?

Людмил Рангелов, адвокат на Петя Банкова: Така ще ви отговоря, г-н Никодимов, не потвърждавам и не отричам.

Въпросният анонимен свидетел разказал, че познава Марин и Стефан Димитрови, дори семейно, но поддържал контакт с тях от лоялност към Бойко Рашков, който също бил техен приятел.

БНТ: Бил ли е разпитван като свидетел Бойко Рашков?

Илиян Точев, прокурор в СГП: По това досъдебно производство не е разпитан като свидетел. Отново ще се върна, както и за предишното лице, което посочихте. Разследват се всички версии, това, че някой казва нещо трябва да бъде проверено.

Съдът прие, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Петя Банкова, Марин Димитров, Стефан Димитров и издирваният Никола Николов - Паскал са били организирана престъпна група. Реализирали са контрабанда на цигари без бандерол от Турция през България към други страни. Освен това Банкова е допуснала баща и син Димитрови да имат влияние в назначаването на различни ръководни служители в митниците, както на регионално ниво, така и директори на ключови звена в дирекцията на агенцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младо семейство трови бездомни животни в кв. "Надежда" в София
Младо семейство трови бездомни животни в кв. "Надежда" в София
Брентфорд обърка сметките на Астън Вила за място в Шампионска лига
Брентфорд обърка сметките на Астън Вила за място в Шампионска лига