НОВИНИ

Александър Йорданов: Много простотии станаха в българската и европейската политика

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 06.04.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Много простотии станаха в българската политика, а за съжаление - и в европейската през последните години. Това коментира в "Говори сега" евродепутатът от ГЕРБ-СДС/ЕНП Александър Йорданов.

Отминалият мандат на Европейския парламент беше изпълнен с много предизвикателства - както за депутатите, така и за гражданите, посочи Йорданов. Сред тях: Брекзит, пандемията от коронавирус, войната в Украйна и активирането на терористични групи в Близкия изток.

Зелената сделка се оказа голям проблем и трябва да бъде променена така, че да не тежи на живота на хората, смята Йорданов.

"ЕНП подкрепя зелената сделка, но тя трябва да даде шанс на икономиката да се съхрани и развива".

Политиката на разширяването на ЕС засяга България най-вече заради преговорите за приемането на Северна Македония, посочи евродепутатът. Той е скептичен, че властите в Скопие ще променят конституцията на страната и ще впишат българите в нея.

"Съдейки от изявленията които правят македонските политици, защото те градят своята предизборна кампания изцяло на антибългарска основа", уточни Йорданов.

България е влязла в зона на политическа ненормалност след протестите през 2020 г. и все още не можем да излезем от нея, смята Александър Йорданов

"Истината е, че в Европа когато една партия спечели изборите, тези, които са ги загубили, дават възможност тя да състави правителство или коалиционен кабинет. Няма такива глупости като ротации, сглобка и т.н. Има изключения, но не трябва да се водим по изключенията, а по демократичните правила".

Йорданов е твърдо "за" ГЕРБ и СДС отново да се явят заедно на евровота. На въпроса ще се кандидатира ли за нов мандат като евродепутат или пък в националния парламент, отговори: "Това ще реши моята политическа сила - СДС, заедно с ГЕРБ. Мисля, че все още мога да работя".

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Плевен победи като гост Черно море Тича след продължения
Спартак Плевен победи като гост Черно море Тича след продължения
Биляна Дудова спечели квота за Олимпийските игри в Париж
Биляна Дудова спечели квота за Олимпийските игри в Париж