НОВИНИ

Общинският съветник Благовест Георгиев се опита да избяга от катастрофа, отказал тест за алкохол и наркотици

От групата на ПП в СОС "ще приемат без колебание" оставката му

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:14, 06.04.2024
9036
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

43-годишният общински съветник от ПП-ДБ-СС Благовест Георгиев причини катастрофа на кръстовището на бул. "Драган Цанков" и ул. "Кирил Видински" в София, след което избягал от местопроизшествието.

Действието се развило снощи около 21.00 часа. Свидетели на случилото се последвали извършителя и подали сигнал в полицията. Екипът на МВР открил колата паркирана на ул. "Елин Пелин". Водачът отказал проба за алкохол и наркотици, и бил задържан в 4-то РПУ. Проверка на полицията показва, че той има и предишни нарушения. През 2007 г. отново отказал да бъде тестван, а през 2017 г. заради 0,8 промила алкохол в кръвта, му отнемат книжката за 8 месеца и му налагат глоба от 700 лв. Той е и член на комисията по безопасност на движението.

От групата на общинските съветници на ПП в Столичния общински съвет и Изпълнителния съвет на ПП излязоха с позиция до медиите във връзка със снощния инцидент. В нея те оценяват поведението на колегата си Благовест Георгиев като "недопустимо, опасно за околните и нарушаващо не само законите и правилата, но и обществения морал".

"Ще приемем без колебание оставката на Благовест Георгиев от позицията общински съветник".

Борис Бонев призова в социалните мрежи Благовест Георгиев "незабавно да подаде оставка и да напусне СОС, след което да понесе всички законови последствия за абсолютно недопустимото и опасно поведение да шофира, след като е употребил алкохол".

Кметът на София Васил Терзиев също излезе с позиция за случилото се като определи поведението на Георгиев като недопустимо.

"Правилата и законите трябва да важат еднакво за всички. Поведението на Благовест Георгиев, общински съветник от групата на ПП-ДБ-СС, е недопустимо и несъвместимо с нашите ценности и принципи, и в пълно противоречие с поетия от нас ангажимент за безопасност и сигурност в нашия град. Отговорното поведение изисква едно - оставка".

Съветниците от ГЕРБ-СДС в СОС също изразиха своята позиция за случилото се като призоваха Благовест Георгиев незабавно да напусне СОС и да понесе своята отговорност.

"Законът е над всички! Злоупотребата с политическа позиция е грозен акт!"

Това се казва в позиция на общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС в СОС по повод вчерашния инцидент, при който съветник от ПП-ДБ-СС причини катастрофа, избяга от местопроизшествието, а впоследствие отказа да бъде тестван с дрегер.

"Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет категорично осъжда постъпката на общинския съветник и член на Комисията по транспорт и пътна безопасност Благовест Георгиев.

След като блъска кола и бяга от местопроизшествието, той отказва да бъде тестван за алкохол и наркотици и бива задържан. Подобно поведение от страна на когото и да е, е не само опасно за живота и здравето на жителите на София, но и показва липса на каквото и да е чувство за отговорност.

Публичните личности и особено представителите на политически партии са длъжни да бъдат пример за високи морални и човешки качества. Според публични данни това не е първият случай, в който Георгиев е хванат с алкохол в кръвта зад волана. Абсолютно недопустимо е представител на управляващата партия в София да се държи като рецидивист на пътя и поведението му да бъде оставено без последствия! Още повече, ако се окаже истина, че въпросният е заплашвал органите на реда с това, че е общински съветник от “Продължаваме промяната”.

Настояваме Благовест Георгиев незабавно да напусне Столичния общински съвет и да понесе своята отговорност за случилото се пред закона.

Цитираме публикация на Благовест Георгиев в официалната му страница във Фейсбук: "Инцидентите по софийските улици стават все по-чести и по-чудовищни. Нещастните случаи зачестяват, броят на жертвите нараства, животът за цели семейства се превръща в трагедия. Като кандидат за общински съветник, една от основните ми задачи ще бъде подобряване на безопасността..."

Край на цитата, очевидно и на стойността на предизборните обещания на съветника от ПП-ДБ-СС", пишат още от групата на ГЕРБ-СДС в СОС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каспер Рууд продължава защитата на титлата си в Ещорил
Каспер Рууд продължава защитата на титлата си в Ещорил
Мария Сакари се класира за полуфиналите в Чарлстън
Мария Сакари се класира за полуфиналите в Чарлстън