НОВИНИ

Шефката на Агенция "Митници" и още един обвиняем са се срещали с главния секретар на МВР

Съдът остави в ареста Петя Банкова и Стефан Димитров

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:21, 06.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Петя Банкова
Снимка: БТА
Слушай новината

Директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши съдът днес. По време на заседанието стана ясно, че Петя Банкова и Стефан Димитров са заснети заедно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец (на снимките долу), както и че са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев.

Банкова и Стефан Димитров се явиха днес пред съда по обвинение за участие в организирана престъпна група. В съда трябваше да дойде и бащата на Димитров - Марин, който също е обвиняем. Непосредствено преди заседанието обаче Марин Димитров е бил откаран в "Пирогов", съобщи съдията. Четвъртият обвиняем по делото е Никола Николов, по прякор Паскал, който е обявен за общодържавно издирване.

На Петя Банкова е повдигнато обвинение, че е превишила служебните си правомощия, като под влиянието на Стефан Димитров е отстранила Ангел Пейков от длъжността началник на митнически пункт "Лесово" и го е понижила и е назначила за шеф на митница "Лесово" Мирослав Сарандев. Това се е случило в края на март т.г.

Съдът отбелязва, че в разпита си като обвиняема Банкова е отрекла да познава баща и син Димитрови, но както доказателства от СРС-та, така и от свидетелски показания се установява, че ги познава.

По тази причина съдът не се доверява на показанията на Банкова. Освен това има снимки от срещи на Банкова със Стефан Димитров и главния секретар на МВР Живко Коцев.

Според съдия Тони Гетов не е проблем срещата на Банкова с Коцев, но е притеснително присъствието на Стефан Димитров. Още повече, че има и снимки, от които се вижда, че в края на март в автомобил до летище София Стефан Димитров подарява скъп часовник на Живко Коцев и той поставя часовника на ръката си.

Поради тези причини приема, че може да се направи обосновано предположение, че Петя Банкова, Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов - Паскал са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити продължава защитата на титлата си след обрат над Кристъл Палас
Манчестър Сити продължава защитата на титлата си след обрат над Кристъл Палас
Астрономи откриха как се раждат най-ярките и горещи звезди в Космоса
Астрономи откриха как се раждат най-ярките и горещи звезди в Космоса