НОВИНИ

Слави Ангелов: Заради контрабандата на Никола Николов - Паскал държавата е губила по 130 млн. лв. месечно

Получих информация, че Живко Коцев има общо със схемата на Паскал, каза журналистът

bnt avatar logo
от БНТ
21:59, 05.04.2024
6601
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Имало е една-единствена акция срещу Никола Николов - Паскал през 1998 г. Това съобщи в "Панорама" разследващият журналист Слави Ангелов, който е следял дейността на сочения за контрабандист на цигари и обявен за общодържавно издирване мъж.

"Не знам какво се е случвало с този човек 20 години преди да го открия, нито и какво се е случило с него в следващите 9 години, след като го открих. Отговорът на този въпрос е нищо".

Ангелов обясни, че Паскал е бил агент на "Държавна сигурност" и е извършвал контрабанда по време на всички управления в България след прехода.

"Всички тези схеми с цигари са много сериозни. Става въпрос за огромни пари. В първия случай, за който аз писах, става дума за загуби за държавата от порядъка на 130 млн. лв. на месец - това са само загуби от неплатени мита и акцизи. В повечето от схемите цигарите влизат в България, това означава, че контрабандата нанася двоен удар - тези цигари влизат на много по-ниска цена, и хората купуват тях, а не онези, за които са платени мита и акцизи".

Според него има две възможни причини този човек изведнъж да бъде "ударен" - или защото е спрял да плаща на когото трябва, или предстоящите избори.

Определи като глупости твърденията на адвоката на арестуваната директорка на "Митниците" - че са подготвяни контрабандни канали за купуване на избори.

"Твърдението, че с парите от заловения кокаин в Бургас трябвало да се плащат изборите ми звучи точно толкова нелепо, колкото, че Калин Стоянов е изключително успял министър, защото е намалил убитите от катастрофи с 30 броя за година".

Ангелов не смята, че наркотиците в Бургас са свързани с разследването в "Митниците", нито пък с подадената и после оттеглена оставка на главния секретар на МВР. Каза обаче, че има информация от източници, че Живко Коцев е свързан със схемата на издирвания Никола Николов - Паскал.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ямбол отстрани трима чуждестранни играчи от отбора си заради дисциплинарни провинения
Ямбол отстрани трима чуждестранни играчи от отбора си заради дисциплинарни провинения
Няколко души руски персонал са били изгонени от централата на НАТО, каза Столтенберг
Няколко души руски персонал са били изгонени от централата на НАТО, каза Столтенберг