НОВИНИ

Риба от Антарктида вече е част от постоянната експозиция на Природонаучния музей в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Таня Матева
21:22, 05.04.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

След двегодишно чакане в Природонаучния музей в Пловдив пристигна риба от Антарктида. Тя вече е част от експозиция "Полюси" и е доставена при завръщането на втората полярна мисия на българския научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий".

Първият обитател в ледения аквариум в Природонаучния музей в Пловдив – риба от вида нототения, вече плува в свои води. Тя е пропътувала хиляди километри в продължение на два месеца, за да стигне до Варна, а оттам да потегли към града под тепетата.

"Със специализиран хладилен микробус, защото температурата на водата не трябва да надвишава пет градуса, рибите са изключително чувствителни", заяви Огнян Тодоров, директор на Природонаучен музей - Пловдив.

Рибите от Белия континент, уловени от екипа на проф. Пимпирев специално за музея, са били две, но едната не е издържала дългия път.

"Тя е загинала, защото не са ѝ достигнали хранителните запаси, които е натрупала", каза Огнян Тодоров, директор на Природонаучен музей - Пловдив.

Сега тази, която е в аквариума, все още се адаптира. Поддържа се постоянна температура на водата от минус два-три градуса. Експертите от музея се опитват да я захранят, тъй като два месеца тя не е вкусвала храна.

"Най-важното беше да я адаптираме в средата. Тя се чувства добре, плува си, чувства се спокойно ", казва Огнян Тодоров- директор на Природонаучен музей- Пловдив.

А следващата година се предвижда екип от музея също да потегли към Ледения континент, за да донесе още редки видове риби и безгръбначни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Терзийски: В служебния кабинет си личи дългата ръка на ДПС
Йордан Терзийски: В служебния кабинет си личи дългата ръка на ДПС
Благой Георгиев пред БНТ: Не виждам никаква футболна идея в ЦСКА
Благой Георгиев пред БНТ: Не виждам никаква футболна идея в ЦСКА