НОВИНИ

Докъде се простират познанствата на обвиняемите за контрабанда на цигари?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:04, 07.04.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Излизат все повече данни за познанства на обвинените за контрабанда на цигари Марин и Стефан Димитрови с висши полицаи и знакови политици, дори и министри.

Баща и син Марин и Стефан Димитрови се познават с шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова и главния секретар на МВР Живко Коцев. Защитната теза на Банкова е, че неин колега от ДАНС я е запознал с тях, знаела за познанството им с Живко Коцев и въпреки, че самата тя е работила първо в Национална служба сигурност, а след това и в ДАНС повече от 10 години не знаела, че те се занимават с контрабанда.

Вчера по време на съдебното заседание стана ясно, че анонимен свидетел, който декларира, че работи на висша ръководна позиция в МВР, твърди в показанията си, че баща и син Димитрови се познавали добре и с бившия вътрешен министър и настоящ депутат Бойко Рашков. Свидетелят казва още, че бил семеен приятел с Димитрови, но поддържал контакт с тях именно от лоялност към Рашков.

Същият свидетел дава данни, че Марин и Стефан Димитрови били добри познати и с Асен Василев. Има свидетелски показания и за познанство на двамата с Калин Стоянов, но не се сочат детайли за тези отношения.

Появиха се снимки на Живко Коцев, Стефан Димитров и Николина Ангелкова. По този повод бившата министърка на туризма публикува своя позиция в социалната мрежа, в която обяснява, че познава Живко Коцев по-малко от година. Виждала се е с него както на публични събития, така и по други неуточнени поводи. Никога не се е интересувала и не знае подробности за неговата работа. Съжалява, че името й се замесва в тази история. Пише още, че няма какво да крие и отказва да влиза в политическа интрига. Декларира, че ще съдейства на компетентните органи, ако бъде потърсена.

Обвинения са повдигнати на Петя Банкова за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Тя има и второ обвинение, за това, че е е извършила длъжностно престъпление като по искане на Стефан Димитров е назначила конкретно лице за шеф на митническия пункт "Лесово".

Другите двама обвиняеми са Марин и Стефан Димитрови - също за участие в организирана престъпна група заедно с Банкова и Никола Николов - Паскал. Димитрови имат и обвинение за конкретна контрабанда на цигари през територията на България към друга държава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кевин Пенев завоюва златото на финала на халки на Световната купа по спортна гимнастика в Осиек
Кевин Пенев завоюва златото на финала на халки на Световната купа по спортна гимнастика в Осиек
Ален Хубулов не успя да вземе олимпийска квота за турнира по борба в Париж 2024
Ален Хубулов не успя да вземе олимпийска квота за турнира по борба в Париж 2024