НОВИНИ

Здравеопазването е сред най-големите работодатели у нас, но проблемите пред медиците остават

Днес е Световният ден на здравето

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
18:40, 07.04.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Здравеопазването у нас се оказва сред топ 5 работодатели. Общият икономически отпечатък на лечебните заведения е близо 7 млрд. лв., и представлява 4,2% от БВП. Това показват данните на проучване за икономическия принос на лечебните заведения.

Като работодатели те изплащат в заплати близо 2 млрд. и 800 млн. лева на над 106 000 работещи в този сектор. Обръщаме внимание на тези данни на професионалния празник на медиците. Извън тях обаче животът на медицинските работници има и друга страна.

Доктор Станиан Станев избира кардиологията.

"Специално кардиологията е такава специалност, че е много интензивна, пълна с много спешности и много пациенти. Това са много нощни дежурства, много извънредни часове работа. Често сме далеч от приятелите си, от роднините си, а и често сме дежурни. Ние се шегуваме с колегите, че винаги в края на работния ден идват две линейки, които трябва да бъдат приети. Това е като закона на Мърфи и често се случва", споделя д-р Станиан Станев, УМБАЛ СВ "Екатерина".

Д-р Станев остава в България и ще се реализира тук, въпреки че пред младите лекари предизвикателствата за специализация и работа са много. За да получат добри доходи, често се налага да практикуват на няколко места въпреки напрежението. Ситуацията с допълнителните смени в други лечебни заведения не е по-различна и за медицинските сестри. Липсата им в цялата страна все повече се задълбочава.

От години Ирен Миленкова, която е главна медицинска сестра в болница "Св. Екатерина", е двигател на цял екип отдадени на професията ангели в бяло.

"Професията не е така привлекателна, каквато е била при предишните 20 - 25 години назад. Всички работят поне на две места, което прави професията изключително натоварена. Но тя не е само физическа, а е свързана и с това,че работата е много отговорна и с всяко действие ти трябва да внимаваш. От друга страна не е чак толкова заплатена, а оттам става и не толкова предпочитана от младите момичета", обясни Ирен Миленкова.

И въпреки че всеки техен ден преминава в борба за живот и тежка отговорност, те намират сили и смисъл да продължават да го правят.

"Смисъл има и ако всеки един от нас го открие, особено в края на работния си ден. Това значи, че е постигал най-доброто съвършенство", каза Ирен Миленкова.

"Когато видиш как се изписва пациент, който е бил с много лоша прогноза и ти си успял да излекуваш човека - това е най-големият подарък, който можеш да получиш", посочи д-р Станиан Станев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите "златни" - Елвира и Никол
Новите "златни" - Елвира и Никол
Фейенорд сгази Аякс в Де Класикер с 6:0
Фейенорд сгази Аякс в Де Класикер с 6:0