НОВИНИ

Българи разработват електронна платформа за прогнозиране на епидемии

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Йорданка Бакалска
19:38, 07.04.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Български лекари и математици разработват дигитална платформа за прогнозиране на епидемии. Целта е на базата на математически данни и експертна оценка навреме да се предприемат адекватни мерки, така че да не се стига до пандемични мащаби на различни заболявания.

С разработването на проекта се заема многопрофилната болница в Благоевград, а за изчисленията ще се използват данни за разпространението на инфекциозни заболявания в региона. Професори ще създадат специалния математически модел за платформата.

"Цялата платформа, която ще се разработи, тя се захранва с информация, постъпваща от болницата, от общината, от областта, от РЗИ. Платформата сама ще обработва данните и ще издава информация на какво ниво се намираме – дали сме далече от епидемия, дали сме в разгара или сме в процес на затихване на епидемията", обясни д-р Димитър Димитров – директор на МБАЛ-Благоевград.

"Целта е да може здравните власти да бъдат подготвени своевременно и да могат да вземат своите мерки за най-общо медицинска логистика. Това означава начин да си планират броя на леглата в болниците, броя на консумативите. Всичкото това нещо, което видяхме по време на COVID пандемията, по света също, но в България имаше още повече проблеми", коментира проф. Огнян Кунчев – математик от Института по математика и информатика към БАН.

Според медици платформата ще бъде полезна и за прогнозиране на развитието на грипна епидемия. Но не само това.

"Това нещо може да обработва данни как се движат например кардиологичните заболявания, как се движат онкологичните заболявания. Ако се окаже, че в определен регион броят на болните жени от рак на шийката на матката е по-голям, отколкото в другите райони, възрастта е по-ниска, значи означава, че нещо не е наред. Значи трябва да се мисли какви мерки да бъдат предприети", каза д-р Димитър Димитров.

"Такова нещо в рамките на Европейския съюз не сме видели направено. САЩ анонсираха едно много голямо финансиране на проекти за създаване на подобни системи. Това беше преди повече от половин година. Но резултати от тези проекти засега не сме видели, може би ние ще бъдем първите", посочи проф. Огнян Кунчев.

Средства за изработването на иновативната платформа се очакват от Министерство на иновациите. А платформата може да заработи само след няколко месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в Золинген е умишлен, каза пред БНТ адвокатът на загиналите българи
Пожарът в Золинген е умишлен, каза пред БНТ адвокатът на загиналите българи
Манчестър Юнайтед и Ливърпул не успяха да се надхитрят на "Олд Трафорд"
Манчестър Юнайтед и Ливърпул не успяха да се надхитрят на "Олд Трафорд"