НОВИНИ

Денков ще подаде сигнал за натиск срещу Живко Коцев

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:24, 07.04.2024
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Премиерът Николай Денков ще изпрати сигнал до компетентната институция за оказан натиск над Живко Коцев да подаде оставка. Той не уточни коя точно институция визира. Живко Коцев подаде оставка в четвъртък, а в петък я оттегли като заяви, че натискът е дошъл от вътрешния министър и от високопоставени лица в прокуратурата.

След това името му излезе около скандала в митниците и стана ясно, че се е срещал с двама от обвиняемите - шефката на агенцията и Стефан Димитров. Днес Денков за първи път коментира и данните за връзки на сочените за контрабандисти Марин и Стефан Димитрови с висши държавни служители и политици.

Николай Денков отказа да уточни кой конкретно е оказал натиск върху Живко Коцев да си подаде оставката. Обясни само, че става въпрос за най-високите нива на прокуратурата и подчерта, че главният секретар на МВР е казал пред него и конкретно име.

"Когато дойде при мен, когато ми обясни какво се е случило, се оказа, че всъщност натискът действително не само е зад границата на това, което институциите могат да си позволят, а може да бъде разглеждано и като възможен състав на престъпление. Така че след обсъждане и с неговите адвокати, той всъщност реши, че може да подаде този сигнал писмено до мен. Вече е подаден. Аз от ук нататък вече ще го задвижа до съответните институции", каза премиерът в оставка.

- Кои са съответните институции?

Николай Денков: Тази тема тепърва ще се развива. Ще разберете, но не е моя работа в момента да казвам. Когато реши г-н Коцев или адвокатът му, нека да кажат.

Така Денков отказа да уточни дали сигналът ще бъде подаден до Софийската градска прокуратура, която е компетентна да разследва сигнали срещу магистрати или до Даниела Талева, която е назначена, за да проверява и при данни за извършено престъпление да разследва действия, извършени от главния прокурор и неговите заместници. Денков коментира и доказателствата, че Марин и Стефан Бонкови се познават с Бойко Рашков.

"Аз говорих и с г-н Коцев, и с г-н Рашков. Това, което веднага ще кажа, за да разберете как стоят нещата е, че г-н Калин Стоянов се познава с тези лица още повече, отколкото г-н Коцев. По-отрано, по-близки са, така да се каже. Така че ако има притеснения, те моментално трябва да се прехвърлят и към г-н Калин Стоянов. Това, което ми каза г-н Коцев е, че познава тези хора, действително, но никога и по никакъв начин не е стигала информация до него, че те могат да бъдат свързани с контрабанда".

Денков запита защо ако в ДАНС е имало данни, че Марин и Стефан Димитрови се занимават с контрабанда, тази информация не е докладвана както на него, така и на главния секретар на МВР. Денков е разговарял с Живко Коцев и за подарения му от Стефан Димитров часовник, за който се твърди, че е от елитна марка и на висока стойност.

"Между другото за мен беше действително куриозно да се казва, че има проблем с този часовник, който е даден на г-н Коцев, при положение, че действително часовникът се дава на публично място. Доколкото разбрах от г-н Коцев във връзка с някакъв личен празник. Може да си го питате него. Това става пред други хора, единият от които е г-жа Ангелкова", каза Николай Денков.

Според Денков разследването срещу шефката на Агенция "Митници" цели да се отклони вниманието от аферите "Нотариуса" и "Осемте джуджета", както и да се удари по авторитета на Бойко Рашков и Асен Василев, за когото също се твърди, че е близък до обвиняемите за контрабанда на цигари Марин и Стефан Димитрови.

"Нямам никакви съмнения, че г-н Асен Василев си върши работата като финансов министър и няма никакво отношение към схеми, които се опитват да внушат към него".

Според Денков разследващите са тези, които трябва да докажат твърденията си пред съда. Премиерът в оставка коментира още, че е възможно атаката срещу шефката на митниците Петя Банкова да е заради това, че тя си върши работата и пресича контрабандните канали.

- Според едно от СРС-тата обаче единият от сочените за контрабандисти е поискал от шефката на Митниците да назначи конкретен човек за шеф на митницата в Лесово и тя го е изпълнила на следващия ден, за каква кадрова политика говорим?

Николай Денков: Аз не искам да влизам в този тип дискусия, защото аз не познавам г-жа Банкова, това е нещо, което трябва да се развие в хода на следствието. Да бъдат представени доказателства с логична теза, че тя действително е извършила нещо в полза на контрабандистите.

Денков отбеляза още, че до момента никой не твърди, че Петя Банкова се е облагодетелствала по някакъв начин от баща и син Марин и Стефан Димитрови.

Репортери: Иво Никодимов, Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед и Ливърпул не успяха да се надхитрят на "Олд Трафорд"
Манчестър Юнайтед и Ливърпул не успяха да се надхитрят на "Олд Трафорд"
Кевин Пенев се окичи с бронз и във финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика от веригата "Чалъндж" в Осиек
Кевин Пенев се окичи с бронз и във финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика от веригата "Чалъндж" в Осиек