НОВИНИ

Абсолютен рекорд на нулеви и отрицателни цени на тока за бизнеса у нас

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:45, 08.04.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Абсолютен рекорд на нулеви и дори отрицателни цени на тока за бизнеса бяха постигнати на енергийната борса у нас през уикенда. Тенденцията продължава и днес. Това обаче няма да се отрази толкова бързо на цените на електроенергията за бизнеса, а оттам бързо да доведе поевтиняване на стоки и услуги.

Ток на нулеви и отрицателни цени по няколко часа за денонощие се предлага българската енергийна независима борса през последните дни. Производителите дори са готови да платят, за да го продадат.

"Когато има намалено търсене и по-голямо предлагане съвсем нормално е цената на всяка стока в случая електрическата енергия да върви надолу. Това е моментната ситуация", каза изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

Последствията от нея обаче не са еднозначни.

"За първи път виждаме отрицателни цени. Което от една страна е добре за потребителите, защото те ще получават много ниски разходи за електроенергия, от друга страна е зле за производителите", заяви председателят на АСЕП Соня Кадиева.

Според търговците на ток в краткосрочен план това ще намали цените за бизнеса и за бита в бъдеще, но в дългосрочен може да доведе до отлив от инвеститори в сектора и да се окажем без достатъчно ток. Дори и да поевтинее тока и оттам цените на стоките и услугите, експерти прогнозират, че ще е временно.

Един от най-големите търговци на ток у нас коментира, че нулевите и дори отрицателни цени не влизат веднага във фактурите на бизнеса, защото се взима средноаритметичната стойност за цялото денонощие и месец.

Основната причина за свръхниските цени е голямото производство на ток от фотоволтаици, показват данните на Електроенергийния системен оператор. Затова предупреди изпълнителният директор на дружеството от няколко месеца. На енергийна конференция само преди две седмици той повтори притесненията си.

"Тази енергия къде ще бъде потребена, ще бъде ли потребена от бизнеса. Така, както виждам, настройките една много голяма част от тази енергия няма да бъде потребена, защото ще дойде като излишък в часове, в които или те работят на по-ниски капацитети", каза изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Ако тенденцията се задълбочи страната ни или ще бъде санкционирана заради дисбалансите си или ще се наложи спиране на мощности.

"Бизнесът върви по най-малкото съпротивление, което е най-лесно, най-бързо и има най-голяма възвращаемост. В момента тя е в соларите", обясни Асен Христов.

Търговците съветват държавата да преосмисли своята политика, така че да бъде изградено и насърчаването на други мощности, които да помогнат на системата да се справи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Янакиев отпадна в първия кръг на сингъл на европейското по бадминтон
Димитър Янакиев отпадна в първия кръг на сингъл на европейското по бадминтон
Алберт Попов: Исках да покажа много повече през сезона, но борбата продължава през следващия
Алберт Попов: Исках да покажа много повече през сезона, но борбата продължава през следващия