НОВИНИ

Още едно българско семейство е в тежко състояние след пожара в Золинген

Пред БНТ говори адвокатът на близките на загиналите ни сънародници

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:02, 08.04.2024
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Близо седмица след трагичната смърт на четирима български граждани в Золинген близките и адвокатът на загиналите определят като прибързани действията на местните власти да започнат саниране на сградата, в която те изгоряха, преди заключението на прокуратурата по случая.

"Казаха ми, че започва работа по реконструкция на сградата. Това се предприема твърде скоро, така смятат и близките. Вероятно можем да открием нещо, с което да предявим иск за престъпление от омраза. Защо го правят само седмица след престъплението", каза Фатих Зингал, адвокат на близките на загиналите българи.

На стълбището е имало ясни следи от запалителна течност. Адвокат Фатих Зингал потвърди пред БНТ, че става дума за умишлен палеж.

"Правителството, полицията потвърдиха, че със сигурност не става дума за инцидент, а за криминален акт. Властите и полицейските служители заявиха, че нямат основание да кажат, че става дума за престъпление от омраза. Според мен обаче те нямат основание и да изключат тази версия. Възможно е да бъде престъпление от омраза. Цялата сграда изгоря. Доколкото знам в нея живеят хора, които не са германци. Трябва да бъдем много внимателни по тази тема. Преди 30 години в Золинген имаше подобни криминални деяния. Като адвокат на жертвите смятам, че полицията излезе твърде бързо със заключение".

Разследването е установило, че пожарът, възникнал на стълбището на стара четириетажна сграда, се е разпространил към покрива в рамките на пет минути поради т.нар. "коминен ефект". Но все още много въпроси остават без отговори.

"Единствено знаем, че е престъпление. Използван е бензин. Един или повече са извършителите. Сградата е изцяло изгоряла. Става дума за стара сграда, не от бетон или масивна конструкция, а от дърво", каза Фатих Зингал.

В тежко състояние е и още едно семейство от български произход, с чийто близки адвокатът също е в контакт, макар все още да не ги представлява официално.

"Детето е в болница в Золинген, а майка му и баща му са в Кьолн, тъй като са в много тежко състояние и са в специализирана болница".

Случаят предизвика вълна от съпричастност в страната.

"Български знамена се вееха заедно с тези на Германия. Беше повсеместна. Имаше и много германски граждани, което е показателно, че солидарността е обща и се осъжда всяко едно престъпление, което се извършва на територията на Золинген", каза Илхан Кючюк, евродепутат.

Трагедията е върнала много хора към мрачни времена отпреди години и не е изолиран случай.

"Атмосферата в Золинген е много, много влошена. И не само за хората в Золинген. Много хора в Германия се връщат към времената преди 30 години. Самият аз съм го преживял като дете. Живея във Франкфурт, но съм роден и израснах в Золинген. Имаше масова реакция от местните хора, включително на близки на жертвите. Те искат отговори", коментира Фатих Зингал.

"Мир ще се установи, когато има справедливост и протестът беше с точно тази цел - да се установи справедливостта. Аз и моите колеги, които бяхме там не казахме, че не трябва да се следва законодателството в Германия, а точно обратното, че трябва да има справедливост", посочи Илхан Кючюк.

Външното ни министерство съобщи, че работи по случая. Дипломатическите ни представителства в Германия са в постоянен контакт с местните власти. Въпросът за необходимостта от бързо разследване на причините за пожара е поставен от посланика на България в Берлин Григор Порожанов на среща във вътрешното министерство на Германия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дани Алвеш очаква обвиненията срещу него да бъдат свалени
Дани Алвеш очаква обвиненията срещу него да бъдат свалени
Висшата лига отне още две точки от актива на Евертън заради финансови нарушения
Висшата лига отне още две точки от актива на Евертън заради финансови нарушения