НОВИНИ

МВнР съобщи, че работи по случая с пожара в Золинген от първия ден

Досега близките на загиналите не са поискали съдействие от българските представителства в Германия

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:28, 06.04.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Външното ни министерство работи по случая с тежкия пожар в германския град Золинген на 25 март 2024 г., при който загинаха четирима български граждани, а други трима пострадаха още от постъпването на информацията в първия ден.

Това се казва в съобщение на сайта на ведомството по повод публикации в медии и социални мрежи. От МВнР уточняват още, че досега никой от близките на загиналите не е потърсил съдействие от българските представителства в Германия.

Генералното консулство на България във Франкфурт, посолството в Берлин, както и почетният консул на България в провинция Северен Рейн-Вестфалия Вернер Йостмайер са в постоянен контакт с местните власти още от първите дни след трагичното събитие с цел изясняване самоличността на жертвите и обстоятелствата, довели до тяхната смърт.

Въпросът за необходимостта от бързо разследване на причините за пожара е бил поставен и от посланика на България в Берлин Григор Порожанов в рамките на двустранна среща в германското външно министерство. Изразена е готовност за съдействие и по линия на полицейското сътрудничество.

"След отправено официално запитване от страна на Генералното консулство на България във Франкфурт до компетентните местни власти, на 27 март 2024 г. беше получена информация от кметството на гр. Солинген, в която се посочва, че прокуратурата разследва тежък пожар, при който са загинали четирима граждани, като вероятно се касае за умишлен палеж. Поради засиления обществен интерес, разследващият прокурор по случая г-н Хериберт Калуне-Гебхард обяви публично същия ден, че на този етап няма данни престъплението да се дължи на ксенофобски подбуди.

Българската дипломатическа мисия в Берлин беше официално уведомена за самоличността на жертвите на 4 април 2024 г., когато бяха получени издадените от местните власти актове за смърт. Загиналите български граждани са четирима, сред които и две малолетни деца. С помощта на криминалната полиция на гр. Солинген бяха установени и останалите пострадали при пожара български граждани – младо семейство с едно дете, като дипломатическото ни представителство е в постоянен контакт с болничното заведение, в което те се лекуват.

Очаква се следващата седмица да бъде разрешено тримата пострадали граждани да бъдат посетени от българския консул с цел оказване на необходимото съдействие и подкрепа. До този момент от близките на загиналите или на пострадалите български граждани не е постъпвало искане за съдействие към българските дипломатически мисии в Германия", се казва в съобщението".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биляна Дудова пред БНТ: Трудът ми най-накрая се отплати
Биляна Дудова пред БНТ: Трудът ми най-накрая се отплати
Черният пазар на политическата реклама: Как партиите ни манипулират в социалните мрежи?
Черният пазар на политическата реклама: Как партиите ни манипулират в социалните мрежи?