НОВИНИ

Младо семейство трови бездомни животни в кв. "Надежда" в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:20, 06.04.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Жестокост срещу животните разтревожи жителите на квартал "Надежда"в София. Отрова, премесена с храна, беше разпръсната пред един от блоковете. Това уби над 30 гълъба. А хората едва успели да спасят живота на котка.

Кучето Рижко живее пред блок 140 в "Надежда" от бебе, вече 10 години. Целият вход се грижи за него, а когато е студено, го прибират и вътре. От няколко години обаче в блока живее младо семейство, което иска да прогони кучето. Хората от блока са свидетели как друг път те са се опитвали да го убият.

"С ритници го видяхме как го рита и как го изкарва с ритници, а преди това някой се опита да го обеси", каза Боряна Солакова.

Затова сега хората са убедени, че това е бил поредният опит за убийство на Рижко. Заради бързата реакция на Боряна обаче, кучето не успява да се "почерпи" с отрова. Не такъв късмет има котето, което също живее там. То хапва от отровната храна, след което с часове наред се мъчи на земята. Боряна реагира като му дава прясно мляко със спринцовка, а после веднага го води до ветеринарен лекар.

"Беше му засеганат белият дроб, бъбреците, черният дроб и сърцето", обясни Боряна Солакова.

В крайна сметка лекарите успяват да спасят котето и днес вече е добре. След опита за убийство на бездомните животни от блок 140 хората викат полиция и пускат жалби, освен към Второ районно управление, и към прокуратурата.

"Причиняване на смърт наказанието е до 3 години затвор и 5000 лева, трябва да се обърне голямо внимание, писахме и до главния прокурор", каза Мария Николова, фондация ДАРА.

И отровеното коте, и кучето Рижко, който извади късмет и не успя да яде от храната с отрова, са кастрирани и обезпаразители, имат си къщички и паспорти и са любимци на всички от блока. Отношението към тях е пример за хуманно отношение към бездомни животни и всяко посегателство над тях е подсъдно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят към УЕФА Евро 2024 - епизод 5
Пътят към УЕФА Евро 2024 - епизод 5
Делото за аферата в "Митници" разкри връзки на обвиняемите с висши политици и полицаи (ОБЗОР)
Делото за аферата в "Митници" разкри връзки на обвиняемите с висши политици и полицаи (ОБЗОР)