НОВИНИ

"Седмица на гората": 70 000 дка горски масиви са засегнати от пожари през 2023

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:38, 06.04.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Екология
Слушай новината

Броят на горските пожари през последните години расте. За миналата година те са били 448, като засегнатите площи са 70 000 декара. Близо 57% от пожарите в горите са заради небрежност, а преките щети, нанесени от тях само за изминалата 2023 г. са близо 350 000 лева.

Горите заемат близо 39% от територията на страната. Тези данни трябва да изострят вниманието ни към грижата за българските гори. Затова настоящата седмица е посветена на гората.

За работата си в тази посока е поредното признание, което получи новинарският екип на БНТ. Специалната награда от Агенцията по горите беше връчена за обективно отразяване на горската тематика и популяризиране дейността на горския сектор.

По данни на Агенцията по горите около 73% от горските площи у нас са държавни, 11% общински и близо 10 на сто са собственост на физически лица .

Близо 64 000 декара гори у нас са изгорели през миналата година при пожари. Регистрираните за това време пожари са с девет повече в сравнение със средния брой горски пожари за последните 10 години

Данните сочат, че преобладаващата причина за поява на огън в горите са небрежност - близо 57%, по неизвестни причини са възникнали 32,6% от пожарите, по естествени причини близо 7%, а умишлените палежи заемат 3,8 на сто.

"Специално при нас, на територията на Регионална дирекция по горите - Пловдив, през миналата година имаше 33 горски пожара, като бяха опожарени над 2600 декара. Причините са предимно небрежно боравене с огън. Повече от половината пожари са предизвикани по тази причина. Една клечка кибрит и едно запалено барбекю могат да причинят огромни щети на гората", каза инж. Антон Бамбалов, зам.-директор на РДГ-Пловдив.

Със затоплянето на времето и високите температури опасността от пожари в горите става все по-голяма, предупреждават лесовъдите. Един от начините да се борим с оголените терени след пожари е залесяването на нови гори.

На фона на световните тенденции за обезлесяване, у нас има увеличаване на залесените площи. Само за последните пет години те са се увеличили с над 370 000 декара. У нас се залесява предимно срещу ерозия на почвата и след пожари.

В седмицата на гората журналисти и горски работници заедно залесяваха голи терени на територията на ловно стопанство Кричим към югозападното държавно предприятие.

"Всяка година увеличаваме залесяването,предимно с горскоплодни дървесни видове, които са необходими за дивеча който отглеждаме на територията на стопанството - дива круша и киселица. Елените харесват тези горски видове", каза инж. Петър Зяпков, директор на ДЛС Кричим.

Масовите залесявания на голи горски терени продължават и утре, когато приключва седмицата на гората.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 06.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 06.04.2024 г., 20:50 ч.
Карлос Насар пред БНТ: Световният рекорд от 224 кг никога не ми е бил проблем на тренировка
Карлос Насар пред БНТ: Световният рекорд от 224 кг никога не ми е бил проблем на тренировка