НОВИНИ

Все още не са ясни мотивите за стрелбата в училището в Белград

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:14, 03.05.2023 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
По света
Слушай новината

Сърбия е в шок и скръб след стрелба в белградско училище. 13-годишен застреля 8 свои съученици и охранител. Ранени са още 6 деца. Учителка е в тежко състояние. 13-годишният стрелец е имал подготвен план, схема на училището, списък с деца, които искал да убие, имал и коктейли Молотов в раницата си, обясни началникът на полицията в Белград Веселин Милич. Президентът Александър Вучич уточни, че не само бащата, но и майката на момчето са арестувани.

След нападението момчето само се обадило на полицията. Мотивите му за нападението остават неясни. Бащата на нападателя е арестуван. Няма данни за пострадали български деца, обясни за БНТ посланикът ни в Белград Петко Дойков.

9 жертви при стрелба в основно училище в Белград, стрелецът е 13-годишен

Хронологията на трагедията

40 минути след първия звънец, зловещ план на седмокласник превърна основното училище в центъра на Белград в арена на една от най-големите трагедии в съвременната история на Сърбия.

Въоръжен с пистолет, с пет заредени пълнителя, седмокласникът Коста Кечманович открил огън в училището. Първата му мишена бил охранителят на входа. След това прострелял две момичета.

"Дъщеря ми видяла как охранителят пада. Втурнала се обратно в класната стая и предупредила учителката", каза Астрид Мерлини, майка на дете от училището.

Нападателят продължил да стреля. Убил още 6 деца и прострелял тежко учителка по история.

"Видях деца да бягат от училището. Плачеха и викаха. Скриха се зад едно кафене. Тогава чух три изстрела", разказва жена.

"Легнах до убития си приятел и се престорих на мъртъв", разказва оцеляло дете.

От полицията съобщиха, че нападението е било добре планирано. Коста Кечманович го подготвял от месец. Имал списък с жертвите си и скица на сградата.

Седмокласникът, стрелял в училище в Белград, планирал престъплението от месец

В 8.42 часа седмокласникът се обадил в полицията и казал, че е убил приятелите си.

Часове наред плач на родители отекваше по улиците край училището. Пред сградата, майки и бащи отчаяно се опитваха да открият децата си по телефоните.

Други обикаляха болниците.

Сръбски медии съобщават, че в спешния център, лекарите и медицинските сестри плачели, докато се опитвали да спасят децата.

"Малко след 9.00 часа ни докараха 3 деца и една учителка. Децата са около 13-годишни. Едно от тях е в много тежко състояние", казва д-р Милика Асанин.

Нападателят е от заможно семейство, на здравни работници. Баща му е лекар.

"Дъщеря ми е в един клас с него. Каза, че е добро, тихо момче", казва Астрид Мерлини.

Пистолетът, с който е стрелял седмокласникът, е регистриран на името на баща му. В раницата на момчето имало още един пистолет и коктейли Молотов. Бащата на Коста заяви, че държал оръжието си в сейф, който се заключвал с код.

Според някои родители седмокласникът е бил тормозен от съучениците си. Една от версиите е, че масовото убийство било провокирано от двойка по история.

Тридневен траур в Сърбия сред стрелбата в белградско училище

В петък в Сърбия започва тридневен траур. Потънали в скръб и шок, сърбите търсят и много отговори.

"Вероятно нападението е можело да бъде предвидено. Остават много въпроси. Трябва да разберем, дали това е можело да не се случи", казва Михайло Грушич, съсед.

Снимки: БТА

Масовите стрелби в Сърбия са рядкост. Законите за носене на оръжие са изключително строги. След войните от 90-те години, обаче, много хора в страната притежават незаконно оръжие.

През 2013 г. ветеран от войните уби 13 души в сръбско село. През 2015 г. мъж застреля 6-ма души на сватбено тържество в северната част на страната. Година по-късно при стрелба в кафене бяха убити петима души, а 21 - ранени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА обяви програмата за честванията по случай 75-годишнината на клуба
ЦСКА обяви програмата за честванията по случай 75-годишнината на клуба
НСО с мерки за сигурност за парада на 6 май, забраняват пускането на дронове
НСО с мерки за сигурност за парада на 6 май, забраняват пускането на дронове