НОВИНИ

Все още опашки от товарни камиони в Дувър

Фани Аронова
от Фани Аронова
10:32, 26.12.2020
Чете се за: 01:35 мин.
Европа
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Бавно върви опашката от товарни камиони в района на британското пристанище Дувър. Хиляди шофьори останаха блокирани там, когато Великобритания беше изолирана от континента, заради новия щам на коронавируса. Франция отвори границата си във вторник вечерта, но опашките се точат дни наред.

Фериботите между Дувър и френското пристанище Кале вървят от четвъртък. Британските власти полагат усилия за пропускане на хилядите камиони, блокирани в графство Кент, но от Острова се влиза на френска територия само с отрицателен тест за коронавируса.

Шофьорите, които прекараха Коледа на пътя, нямат шансове да го преминат бързо. Някои обвиниха властите за бавни действия, стигна се и до сблъсъци с полицията. Над 1000 военни бяха изпратени, за да помогнат за проверките на камионите и документите на шофьорите. Френски служители се включиха в извършването на тестове.

Около 4500 камиона вече преминаха Ламанша, но опашката не свършва. Участта на шофьорите, които спят дни наред в машините, предизвика съчувствие сред местни жители и някои от тях им занесоха храна.

Властите организираха доставки на топла храна и напитки. Съобщава се, че от над 10 000 направени теста, само 24 са били положителни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксини пристигнаха и в Пловдив, първо имунизират медици от големите болници
Ваксини пристигнаха и в Пловдив, първо имунизират медици от големите болници
Над 1 357 000 лева са дарени до момента за „Българската Коледа“
Над 1 357 000 лева са дарени до момента за „Българската Коледа“