НОВИНИ

В Италия и Гърция пристигнаха първите ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:12, 25.12.2020
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Според данните от ново проучване 2/3 от германците искат да се ваксинират. 57 на сто обаче имат притеснения заради страничните ефекти. Ваксинацията и в Германия започва на 27 декември с приоритет - хората над 80 години. В Румъния очакват днес първите ваксини, а в Италия и Гърция те вече пристигнаха.

В Италия, където ваксинацията започва също на 27 декември, камион с ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек" пристигнаха през прохода Бренер на границата с Австрия. Хладилният камион превозва 9750 дози от Белгия. Той е ескортиран от полиция и карабинери до института за инфекциозни болести Спаланцани в Рим.

Оттам ваксините ще бъдат разпределени в цялата страна, а медицинска сестра от болницата ще стане първият ваксиниран човек в Италия.

Според шефа на "Пфайзер" 200 милиона дози ще бъдат разпределени в европейския съюз догодина. Албърт Бурла няма притеснения за сигурността на доставките.

Албърт Бурла, главен изпълнителен директор на "Пфайзер", заяви: "Абсолютно съм сигурен, че дистрибуцията ще бъде според стандартите за безопасност. Проверяваме всеки детайл до последния етап на доставка на ваксините. Дотук не сме имали някакви проблеми с пратките до Великобритания и Съединените щати, където е много по-сложно."

Малко над 616 000 британци са се ваксинирали в периода от 8 до 20 декември. Според Световната здравна организация, проявената на Острова, мутация на вируса е незначителна и не влияе на ефективността на средствата за диагностика, препаратите и ваксините.

От Световната здравна организация подчертават, че засега няма достатъчна информация за да се определи ясно дали новият щам е свързана с изменение в тежестта на протичане на заболяването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много бебета през декември, 9 месеца след началото на епидемията
Много бебета през декември, 9 месеца след началото на епидемията
Патриаршеското послание към българите: Да отворим сърцата и живота си за доброто и любовта
Патриаршеското послание към българите: Да отворим сърцата и живота си за доброто и любовта