НОВИНИ

Спектакъл на български хореограф излъчва Норвежката телевизия в празничните дни

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
12:32, 25.12.2020
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

Българският хореограф Калоян Бояджиев предизвика фурор в Норвегия. Норвежката националната телевизия NRK записа и излъчи в коледната си програма неговата постановка на балета "Лешникотрошачката". Така спектакълът на българина ще се превърне в част от норвежката телевизионна традиция и ще бъзе излъчван ежегодно в дните на най-светлите християнски празници.

Калоян Бояджиев сам предлага спектакълът му да бъде записан. Хрумва му, че пандемията е точният момент за подобен телевизионен проект.

Освен това за норвежците Коледата е немислима без "Лешникотрошачката". Така телевизията решава, че в предложението на Калоян има много хляб.

И успехът не закъснява, след първото излъчване, социалните мрежи са буквално залети от снимки на семейства, които гледат по телевизията любимия си балет

И преди записа спектакълът на Калоян се радва на огромен интерес. Билетите за ежегодните 22 спектакъла се разпродават само за две седмици, още щом бъдат пуснати през април.

Чудесната му идея можела да пропадне, след като един от танцьорите се разболява преди насрочените снимки. Цялата трупа е поставена под карантина.

"Ако се беше случило няколко дни по-близо или по време на сценичните репетиции или снимките, това означаваше, че нямаше да има запис", казва Калоян.

От тази Коледа спектакълът на българина всъщност става традиция. Защото в Норвегия в празничните дни по телевизията се излъчват едни и същи програми и отделянето на телевизионно време за нова продукция е голям комплимент и гаранция, че тя ще се появява по телевизията по същото време още дълги години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тир се размина по чудо от падане от АМ "Тракия" при пътен възел Оризово
Тир се размина по чудо от падане от АМ "Тракия" при пътен възел Оризово
Ансамбъл "Филип Кутев" изненада лекарите от "Пирогов" навръх Коледа
Ансамбъл "Филип Кутев" изненада лекарите от "Пирогов" навръх Коледа