НОВИНИ

Все повече спортисти търсят помощ във връзка с пристрастяването към хазарта

bnt avatar logo
от Димитър Русев
12:30, 23.11.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Други спортове
все повече спортисти търсят помощ връзка пристрастяването хазарта

Изпълнителният директор на Sporting Chance Колин Бланд казва, че броят на професионалните спортисти, които търсят помощ във връзка с пристрастяването към хазарта, се е увеличил след първото затваряне поради COVID-19.

Sporting Chance, благотворителна организация по опазване на психичното здраве, която предлага специализиран институт за борба с пристрастяването и възстановяване за професионални спортисти, казва, че около 50 процента от нейните клиенти, които са получили лечение на зависимост през 2019 г., са имали проблеми с хазарта.

Тази година, когато толкова много хора се борят поради пандемията и самоизолацията, броят на случаите се е увеличил.

Бланд казва, че професионалните спортисти са намерили нови начини да играят хазарт по време на пандемията.

Пандемията засегна спорта по целия свят и много големи футболни, велосипедни и ръгби събития бяха отменени или отложени.

Въпреки че в началото на кризата хората не можеха да залагат на професионални спортове, Бланд казва, че хората просто са намерили нови начини да играят хазарт.

"Видяхме, че хората променят това, на което залагат, и не могат да спрат, когато искат", каза той.

"Първото заключване доведе до прекратяване на професионалния спорт, така че имаше голям преход от хазарт на спорт към онлайн хазарт.

"Имаше преход към казино игри и онлайн игри. Трябваше да има промяна, защото нямаше спорт, на който да залагаме, така че наблюдавахме огромен ръст на хората с проблеми."

Освен нарастването на случаите на пристрастяване към хазарта в Sporting Chance, Бланд заяви в отворено писмо миналия месец, че има и увеличение на исканията от професионалисти за по-голямо образование по хазарта.

За първи път създаден през 2000 г. от бившия капитан на "Арсенал" Тони Адамс за лечение на футболисти, кампанията Sporting Chance сега предлага услуги за всеки, който се занимава с други спортове като ръгби, крикет, тенис, скуош, дартс, снукър и тенис.

Въпреки че случаите на хазарт са се увеличили по време на пандемията, Бланд казва, че са във възход много по-дълго.

"Всъщност са нараснали през последното десетилетие и има всякакви анекдотични доказателства за това защо може да бъде", каза Бланд.

"Връщайки се към времето на Тони Адамс, когато алкохолът беше голямо нещо за играчите, не мисля, че всеки настоящ футболист може да води такъв начин на живот и да се представя толкова добре, колкото и днес.

"Също така знаем, че има огромен брой тестове за наркотици, така че хората не могат да използват вещества, така че хазартът наистина изглежда като много често срещан симптом."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Джоржев донесе второ злато за България от ЕП по таекуондо в Хърватия
Александър Джоржев донесе второ злато за България от ЕП по таекуондо в Хърватия
Контрольори в градския транспорт във Варна излязоха на протест
Контрольори в градския транспорт във Варна излязоха на протест