НОВИНИ

Всеки гражданин вече ще може да получи електронно свидетелството си за съдимост

прокуратурата разпореждала никакви действия съдебна охрана корнелия нинова
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:36, 15.12.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Всеки гражданин може да заяви и да получи по електронен път свидетелство за съдимост от всяка точка на страната, независимо от месторождението и адресната си регистрация и независимо дали е осъждан или не. Това става възможно чрез централизирана автоматизирана информационна система "Съдебен статус" (ЦАИС) - новата електронна услуга, която днес представи правосъдният министър Крум Зарков.

Той припомни, че досега само неосъжданите граждани можеха да заявят и получат свидетелство за съдимост през интернет и чрез електронен подпис само в случаите.

"С надграждането на ЦАИС се разшири обхватът на служебното и електронното свидетелство за граждани, като е предвидено издаване и за осъждани лица, както и за лица, родени извън територията на страната, които притежават българско гражданство", заяви Зарков.

Заявленията могат да се подават и получават както с електронен подпис, така и с ПИК на НАП и облачен КЕП (квалифициран електронен подпис), а издадените свидетелства за съдимост съдържат QR код, гарантиращ автентичността им пред органите, за които са предназначени.

Обновената система вече е свързана с ECRIS (Европейската система на регистрите за съдимост). Така информацията за осъдени български граждани на територията на страни от ЕС ще се записва своевременно в системата "Съдебен статус" и ще бъде достъпна за всички бюра по съдимост.

Миграцията на данните с информационна система "Изпълнение на наказанията" пък ще скъси значително сроковете за получаване на отговор до бюрата по съдимост дали едно лице е изтърпяло наказанието си.

Предстои и включването на Единната информационната система на съдилищата към "Съдебен статус", като по този начин там ще се получават директно бюлетините за съдимост от цялата страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството в Словакия падна след вот на недоверие
Правителството в Словакия падна след вот на недоверие
Боряна Калейн ще играе съчетание с обръч на музика, композирана специално за нея
Боряна Калейн ще играе съчетание с обръч на музика, композирана специално за нея