НОВИНИ

Всички индустриални свинекомплекси в България могат да изнасят месо за Европейския съюз

възможно комарите причина африканската чума свинете
bnt avatar logo
от БНТ
10:21, 25.04.2021
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Всички индустриални свинекомплекси в България вече могат свободно да търгуват месото, произведено в местни ферми и на европейския пазар, освен на българския.

Европейската комисия облекчава ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, в които са разположени едни от най-големите свинеферми в държавата. Разхлабването на рестрикциите в регионите, в които са били обявени огнища на заболяването Африканска чума по свинете при домашни свине стана възможно след многократно настояване от страна на Българската агенция по безопасност на храните пред Европейската комисия.

Базирайки се на високите резултати в борбата със заболяването при домашни свине през 2019 и 2020 година, оценени положително при одитите, извършени от Европейската комисия, Агенцията по храните защити пред комисията становището си, че принципите на досега действащата регионализация не следва повече да се прилагат за засегнатите области в България.

Разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец. През март т.г. ЕК понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри реакции в два университета в защита на уволнен преподавател
Остри реакции в два университета в защита на уволнен преподавател
Борисов: Радев каза "Правителството да работи", неговите малки партии наложиха мораториум
Борисов: Радев каза "Правителството да работи", неговите малки партии наложиха мораториум