НОВИНИ

Всичко, което трябва да знаете преди Токио 2020

всичко знаете токио 2020
bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 23.07.2021
Чете се за: 07:10 мин.
Новини
Слушай новината

Олимпийските игри в Токио може и да започнат година по-късно от първоначално планираното, но всичко, което се случи през последните 16 месеца заради коронавируса, ще мине на втори план.

Кога започват Игрите?

Всичко стартира днес, петък, 23 юли, когато ще бъде възпламенен олимпийският огън. Церемонията по откриването ще бъде излъчена на живо по БНТ 1 и БНТ 3 от 14.00 часа, като студийната програма „Линия Токио“ стартира в 13.30 часа. Онлайн ще можете да гледате бляскавото събитие и в спортната секция на bntnews.bg.

Два дни преди Олимпиадата стартираха турнирите по софтбол/бейзбол, както и футболната надпревара. Това се налага заради по-дългата програма на тези състезания.

Къде ще мога да гледам?

Цялата програма на БНТ 1 и БНТ 3 можете да откриете на bntnews.bg/sport. Акцентът е съобразен преди всичко е с българското участие. Почитателите на спорта ще могат да гледат 250 часа съдържание от Игрите. Всичко най-важно от Токио - състезанията, новините и интервюта ще можете да проследите заедно с екипа на спортната секция на bntnews.bg.

Три телевизионни екипа на БНТ ще подготвят репортажи за най-любопитните моменти от Япония. Репортерите Калин Гугов, Илия Илиев и Росен Станчев и операторите Николай Балкански, Владимир Богдански и Станислав Златев ще заснемат първите реакции на българските спортисти след олимпийското им участие.

Колко български спортисти ще участват?

На Олимпийските игри участие ще вземат 42 български спортисти в 14 вида спорт, сред които традиционно силните за страната ни борба, вдигане на тежести, спортна стрелба, бокс, художествена гимнастика, лека атлетика и др. Целият списък на делегацията ни можете да откриете ТУК!

Кой ще бъде знаменосец на България?

Мария Гроздева беше определена за знаменосец по време на откриването. Организаторите на Игрите в Токио обаче са пожелали всяка страна да бъде представена от двама представители - мъж и жена. Поради това честта да носи българското знаме заедно с олимпийската ни шампионска в стрелбата ще има и плувецът Йосиф Миладинов.

Ще има ли фенове в Токио?

Може би най-тихите Олимпийски игри ще се състоят в Япония. Организаторите забраниха на чуждестранни фенове да присъстват на спортните съоръжения заради пандемията от коронавируса. Няма да бъдат допускани привърженици в Токио и трите съседни префектури. На няколко отдалечени места може би ще бъдат позволени съвсем малък брой местни фенове, но Токио 2020 на практика се превърна в събитие само за телевизионните привърженици.

Колко атлети ще участват?

Очаква се около 11 500 спортисти да вземат участие на Олимпийските игри, като статистиката сочи, че около 51% се определят като мъже и 49% като жени.

Ако реша да следя всичко, колко събития ще гледам?

Това би се оказала много трудна и дори непосилна задача, но ще включва 339 събития в 33 спорта и 50 дисциплини.

Какво е новото на Игрите?

В Токио ще се насладим на още четири вида спорт, които ще дебютират. Спортно катерене, сърф, скейтборд и карате. Бейзболът и софтболът също се връщат към олимпийската програма, като преди това бяха премахнати през 2008 г.

Медалите

Спортистите сами ще поставят медалите си, за да се предпазят от разпространение на коронавируса. Медалите ще бъдат връчени на спортисти на поднос, а победителите ще ги сложат на врата си. На церемониите са забранени ръкостисканията и прегръдките.

Отличията са направени от рециклирани електронни устройства, отговор на желанието на японците да бъдат в крак с екологичния и технологичния напредък. Лентата на медалите е отражение на самата Япония и на начина, по който страната демонстрира слогана „Единство в многообразието“. На повърхността на лентата са използвани силиконови изпъкнали линии, така че всеки да може да разпознае вида на медала (златен, сребърен или бронзов), като просто го докосне.

Талисманът

Запознайте се с Мирайтова. Името му произлиза от думите „mirai”, което означава „бъдеще“ и на „towa”, в смисъл на „вечност“. Организаторите са въплътили в него желанието да доведат Игрите в Токио до бъдещето с вечната надежда в сърцата на всички по света.

ЛГБТ представителите

Най-малко 142 ЛГБТ спортисти ще участват на Олимпиадата, което е своеобразен рекорд. В сравнение на Игрите в Рио де Жанейро те бяха 56. Според Outsports, тазгодишният брой на ЛГБТИ спортисти е по-голям от всички предишни Летни игри взети заедно. Състезателите в Токио ще участват в 26 спорта. 24 държави ще имат поне един ЛГБТ олимпиец, като отборът на САЩ оглавява списъка с 34 олимпийци.

Ще могат ли олимпийците да изразяват своите възгледи по време на награждаването?

В последно време това се оказва проблем, всъщност през последните 18 месеца има три актуализации на олимпийските насоки, свързани със спортисти, изразяващи своето мнение. Според последните разпоредби на Международния олимпийски комитет, атлетите ще могат да изразяват вижданията си в зоните за пресконференции и срещи с медиите, в Международния център за излъчване или в Главния медиен център, включително при разговори с медиите, чрез социалните мрежи.

От МОК разрешиха на състезателите да изразят мнението си на спортния терен преди началото на състезанието или по време на представянето на отделния състезател или отбор - въпреки че има някои изключения.

От олимпийците се очаква също да "спазват законите, олимпийските ценности и останалите спортисти", когато изразяват своите виждания. Насоките на Международния олимпийски комитет обаче не уточняват, дали могат да протестират на подиума по време на награждаването.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Гетов: България е на последно място по процент имунизирани
Проф. Гетов: България е на последно място по процент имунизирани
Кирил Петков: Държавата да излезе от собствеността си в ПИБ
Кирил Петков: Държавата да излезе от собствеността си в ПИБ