НОВИНИ

Всяка трета медицинска сестра е в пенсионна възраст, системата може да колабира, предупреди Милка Василева

В момента една медицинска сестра се грижи за не по-малко от 30 души

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 12.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Всяка трета медицинска сестра е в пенсионна възраст и всяка четвърта акушерка също. Това означава, че ко утре тези колеги напуснат системата, тя ще колабира. Това предупреди в студиото на "Денят започва" Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Тя коментира инициативата с минимум 30% да бъдат увеличени правоспособните медицински сестри и акушерки до 2030 г. Това предвижда решението на парламента от миналата седмица, което възлага на министъра на здравеопазването в срок до 60 дни да предложи стратегия с необходимите мерки за обсъждане в Народното събрание.

"Всичко това звучи добре, като начало на един дебат, който трябва да реши проблема с тежката кадрова криза в българското здравеопазване. Не само медицински сестри липсват, липсват всякакви кадри в здравеопазването. Това е 30-годишна история на невземане на адекватни политически решения и поради тази причина стигнахме до тук. Според българските стандарти има съотношение на един лекар да отговарят две медицински сестри, но това не се получава. В момента една медицинска сестра се грижи за не по-малко от 30 души. Тя не може пълноценно да изпълнява своите професионални задължения, заради липса на физическо време", заяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи

По думите ѝ няма желаещи да учат точно тези специалности.

"Възможности има, те са осигурени. Броят на местата за професионалисти по здравни грижи се увеличава, като се очаква за 2024-2025 г. те да са 1000. Това е добре, но е крайно недостатъчно. Но ние знаем, че застарява населението, няма достатъчно млади хора, има училища, които предлагат различни, по-привлекателни професии от тази на медицинската сестра", каза още Милка Василева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога имаме право на 250 евро компенсация за закъснял полет?
Кога имаме право на 250 евро компенсация за закъснял полет?
Рубльов срещу Попирин на финала на турнира в Монреал
Рубльов срещу Попирин на финала на турнира в Монреал