НОВИНИ

Втори ден на недоволство на украински бежанци и хотелиери в Слънчев бряг

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 01.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден на недоволство в Слънчев бряг след решението на правителството украинците, настанени в частни хотели, да бъдат преместени в държавни бази до средата на месеца. Хотелиери и украинци се оплакват от липсата на информация кога и къде ще бъде преместването.

Украински бежанци и хотелиери се събраха отново на протест в центъра на Слънчев бряг. Украинците са тук със своите куфари заради неяснотите около тяхното преместване. Недоволството им е под надслов: "Живот в куфар".

От своя страна хотелиерите настояват, че щом програмата ще приключи в средата на ноември, още днес държавата да започне организация по извозването на бежанците към държавните бази. До последно не се знаеше дали тези 15 дни ще бъдат изплатени на украинците и някои от хотелите не бяха приготвили закуска за тях.

От Министерството на туризма съобщиха, че до 15 ноември хотелиерите ще получат нужната финансова помощ, както беше програмата досега.

В този хотел в Слънчев бряг има настанени близо 120 украинци. Заради неяснотите денят започна без закуска.

"Днес нямаме закуска за украинците, програмата вчера свърши. Както виждате кухнята е празна, няма продукти. Първо трябва държавата до довечера да обяви, че ще даде някакви пари за изхранване", каза Йордан Тодоров, главен готвач.

Малкият син на Виктория от Запорожие е с увреждания и казва, че ново преместване може да се отрази на здравословното му състояние.

"Детето ми е аутист с психо-неврологично заболяване и при него е много трудно се адаптира към ново място. Преживяхме ужаса с бомбардировките, децата слушаха всичко. Дойдохме тук, адаптирахме се, а сега отново трябва да се местим. Не знам какво ще правим. Разчитаме на това да останем", казва Виктория.

Съдбата на Виктория споделят и много други украинци.

"За него преместването ще е много трудно. Освен проблемите с краката, има травми на главата. При всяко едно преместване, за него става много сложно, а тук има всички медицински условия", обяснява Марина от Запорожие.

"Децата много сложно се адаптираха в чужда държава, с чужд език. Тръгнаха на училище, започнаха да учат български. Сега, ако трябва да заминаваме, не знам какво ще стане", недоумява Катя от Киев.

"Притесненията са безкрайно големи на всички, защото те искат вкъщи и ние искаме те да се приберат вкъщи, но те нямат къщи. Реално вие ги вадите от тяхната къща в момента", каза Деси Николчева, хотелиер.

"Въобще как ще ги изваждаме при положение, че те се заключват и не искат да излизат, кой ще ни помогне, кога ще се случи това нещо", каза Виолета Галева, хотелиер.

Яснота кога ще започне преместването все още няма.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експертът Росен Рапчев за акция "Зима": Докато шофират, хората трябва да усещат, че автомобилът е сигурен
Експертът Росен Рапчев за акция "Зима": Докато шофират, хората трябва да усещат, че автомобилът е сигурен
Шефът на Агенцията по лекарствата: Обмисля се връщането на старата формула за медикаментите в аптеките
Шефът на Агенцията по лекарствата: Обмисля се връщането на старата формула за медикаментите в аптеките