НОВИНИ

Защо работодатели и синдикати са на различни позиции за доходите и бюджета?

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 01.11.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

След Съвета за тристранно сътрудничество и плановете за бюджета – защо бизнесът и синдикатите са на различни позиции – темата коментираха в студиото на "Денят започва" Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" и Добри Митрев от Българската стопанска камара.

Според Манолов доходите биха могли да бъдат индексирани дори и да няма нов бюджет, но въпросът е на какви нива. Въпросът не е толкова финансов, колкото социално-психологически и хората да бъдат успокоени, но с тази мярка това не може да стане. Това безпокойство може да се види навсякъде.

"Трябва да се повишат и минималната работна заплата, и всички доходи във връзка с инфлацията. Това обедняване трябва да бъде спряно. Би трябвало да ги има тези средства в бюджета и да се преструктурират разходи, но тези средства трябва да бъдат осигурени", каза Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа".

По отношение на доходите, Митрев посочи, че не трябва да се вглеждаме в държавния бюджет. Имаме огромна възможност това да стане чрез средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост, средствата по европейските програми, със социалния фонд, но тези средства трябва се разходват разумно и ефективно.

"Работодателите не са щастливи, защото и сегашното предложение далеч не е доброто предложение за България. Всъщност нямаме проект на нов бюджет, ние имаме проект на закон, с който се удължават определени разпоредби от Закона за държавния бюджет за 2022 г., Закона за ДОО и бюджета на НЗОК. Проблемът е в заложените в началото и в средата на тази година мини в бюджета. Тогава предупреждавахме, че прогнозите са твърде оптимистични", обясни Добри Митрев - председател на УС на БСК.

Митрев каза още, че безспорно доходите трябва да растат на всички, но при един естествен процес. Трябва да се създадат условия предприятията да могат да плащат тези възнаграждения. Приходната част на бюджета трябва да се увеличава, за да може държавата да плаща тези социални разходи. Синдикатите пък са готови и да организират протести относно социалните разходи.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Сакари и Арина Сабаленка стартираха с победи на Финалния турнир на WTA
Мария Сакари и Арина Сабаленка стартираха с победи на Финалния турнир на WTA
За първи път: В БАН показват 250-годишен препис на Паисиевата история
За първи път: В БАН показват 250-годишен препис на Паисиевата история