НОВИНИ

Втори ден от гласуването на референдумите в четири украински територии (ОБЗОР)

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:16, 24.09.2022
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес е вторият ден от гласуването на референдумите в четири украински територии, под контрола на Москва, за присъединяване към Руската федерация. Според сеператисткия лидер на т.нар. Донецка народна република Денис Пушилин резултатите от избирателната активност са повече от добри. Украйна и западните ѝ съюзници вече определиха допитванията като фарс, без никаква правна сила. Боевете в Украйна не стихват.

За да се улесни гласуването в референдума в Донецк, урни се носят до домовете на хората. Въпросът е Да или Не за влизането в Руската федерация.

Френски телевизионен екип обаче заснема случай в който баба гласува вместо внучката си. Отговорните от секционната комисия обясняват, че момичетата са млади и може би има технически проблем.

В Киев украински бежанци от Мариупол протестират срещу референдумите.

Вотът се провежда и в Русия, например в Ростов на Дон, където бюлетина могат да подават бежанците и други жители от засегнатите региони.

Украинският президент осъди допитванията в сепаратистките републики, Херсонска област и в части от Запорожка област.

„Светът ще реагира абсолютно справедливо на псевдореферендумите, те ще бъдат недвусмислено осъдени, така както и престъпната мобилизация, която окупаторите в момента се опитват да проведат в Крим и други части на Украйна, които засега контролират", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Пред Общото събрание на ООН председателят на Европейския съвет заклейми политиката на Путин.

"Да забраниш използването на думата война и да наложиш 15 години затвор за това не променя естеството на събитията. Това е война. Това е непровокирана агресия, незаконна и неоправдана, която се опитва да промени международно признати граници и това е неприемливо", коментира Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Днес в ООН беше изказването на руския външен министър Сергей Лавров.

Групата на най-богатите държави от G7 осъди фалшивите според нея референдуми и заяви, че никога няма да ги признае за законни.

Европейският съюз трябва да приеме сериозно заплахите на Владимир Путин, че може да използва ядрени оръжия в конфликта в Украйна, каза ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.

Днес руският президент подписа поправки в закона, които предвиждат до 10 години затвор за военни, които дезертират или отказват за се бият в период на мобилизация. И днес имаше задържани протестиращи срещу частичната мобилизация.

Ако Русия анексира украински територии, реакцията ни ще бъде бърза и сурова, предупреди американският президент Джо Байдън.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин Благоевград загуби у дома от северномакедонци в приятелски мач
Пирин Благоевград загуби у дома от северномакедонци в приятелски мач
Футболистите до 19 години завършиха наравно с Люксенбург в квалификациите за Евро 2023
Футболистите до 19 години завършиха наравно с Люксенбург в квалификациите за Евро 2023