НОВИНИ

В Седмицата на мира изложба от детски рисунки украси "Ларгото" в София

bnt avatar logo
от БНТ
12:57, 24.09.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Минувачите в софийското Ларго се натъкват на уникална изложба с детски живописни мечти за мир, оцветили с красиви багри 15-метрово платно, точно до археологическите разкопки.

Изложбата е част от Седмицата на мира у нас, обявена тази година в чест на Световния ден на мира. Други планирани събития са групово тичане с Факела на мира в училища и паркове, засаждане на дървета на мира и много инициативи в повече от 150 страни, организирани от последователи на движението "Пробег на мира".

"Именно на този път, който е на 2000 години, на входа към Сердика, когато и тогава хората са си мечтали за мир, минувачите могат да видят каква е идеята за мир на нашите деца. В тази седмица на мира всеки от нас да се замисли, че мирът започва от всеки от нас и не трябва да очакваме всеки от останалите да ни донесе мира, а как ние самите можем да допринесем за този мир", коментира доц. Тодор Димитров.

В 21-ви век човечеството ще се превърне в това, което би трябвало да бъде - пазител на световния мир". Това са думи на Шри Чинмой - световноизвестният радетел на мира, философ, музикант, писател, атлет, и голям приятел на България. Именно той преди 35 години запалва първия Факел на мира - в Ню Йорк. Така поставя началото на Пробега на мира.

Последователите му днес са по целия свят. Много от тях - в България. Заедно с всички останали европейски държави в трасето с повече от 27 000 километра, факелът на мира на Шри Чинмой обиколи наши училища, концерти и кросове. А в Пазарджик, в петък, футболната легенда Христо Стоичков бе удостоен с Голямата награда на движението "Почетен факлоносец на мира".

Организаторите споделят, че Камата се е прибрал специално в България от чужбина за церемонията. Доброволци на Пробега у нас посадиха и десетки "дървета на мира". Едно от тях е точно до входа на БНТ.

Автор: Даниела Кънева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезание по спортно катерене за Купа "Петър Атанасов" събра малки и големи в село Баня
Състезание по спортно катерене за Купа "Петър Атанасов" събра малки и големи в село Баня
Ден на размисъл в Италия - страната е изправена пред ключови парламентарни избори
Ден на размисъл в Италия - страната е изправена пред ключови парламентарни избори