Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Омбудсманът: Линията на бедност трябва да стане 504 лв. още преди края на тази година

от БНТ
08:31, 24.09.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Определено трудна ще бъде зимата за много хора, още повече, че линията на бедност все още не е достатъчно висока. Другата година ще бъде 504 лв., но аз съм съгласна със синдикатите, че тя не е достатъчна, защото не отразява малката потребителска кошница". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" омбудсманът Диана Ковачева.

"Около 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност, затова се обърнах към министъра на труда с препоръка още преди края на тази година линията на бедност да стане 504 лева", каза тя.

По думите ѝ трудности ще има и за хората с увреждания и тези, които разчитат на социални помощи.

"Те са обвързани с един гарантиран минимален доход, който е 75 лв. Той е толкова абсурден и изпразнен от съдържание и хората няма как да се справят. Социалните помощи също трябва да бъдат обвързани с линията на бедност", коментира Ковачева.

Тя определи като победа коригирането на сметките от "Топлофикация София" заради грешно начисления ДДС.

"Народното събрание прие промени, така че за клиентите на топлофикациите ДДС да е 9, а не 20%. Проследих как ще се прилага тази мярка и за съжаление установих, че "Топлофикация София" в нарушение на закона събира 20% ДДС. Бих предпочела да си го представям като грешка, въпреки че съм изненадана, защото за всеки юрист е ясно, че данъчните закони винаги се прилагат само занапред и са много консервативни. След като сезирах НАП и Министерството на финансите, те реагираха незабавно, още на следващия ден и се очакваше много бързо "Топлофикация" да започне да връща тези пари на хората. За съжаление те се забавиха и трябваше да пиша втори път."

Всички абонати на "Топлофикация София", получили фактури след 9 юли, ще трябва да получат нови. Вече платилите трябва да внимават да не платят втори път - в техните сметки трябва да е разписано какво трябва да им се върне. Тези, които са изчакали, трябва да проверят дали сумата действително е коригирана.

"Хаосът е огромен, но се радвам, че беше разрешен в полза на хората, защото 3 млн. лева не е никак малка и пренебрежима сума", коментира Диана Ковачева.

Омбудсманът се обяви за задължителни компенсации за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. Ковачева показа данни, според които цените на твърдите горива са скочили близо 70%, в пъти повече от годишната инфлация. Заради това е сезирала Комисията за защита на конкуренцията.

"Те трябва да отговорят защо при условие, че няма свито предоставяне и наличност на дърва за огрев, доставките са ограничени и цените растат. Дали има картел може да каже само КЗК", заяви тя.

Омбудсманът подчерта, че у нас няма дефиниция за това какво е да си енергийно беден, затова и съответните помощи се разпределят между всички.

"В европейски и световен план е ясно какво е енергийна бедност, а България е една от най-енергийно бедните в ЕС, така че е ясно, но трябва да се направят промени в Закона за енергийната ефективност".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от „Денят започва с Георги Любенов“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Легендата Пийт Сампрас с видео послание към Федерер (ВИДЕО)
Легендата Пийт Сампрас с видео послание към Федерер (ВИДЕО)
Георги Чиликов няма да води Черноморец 1919
Георги Чиликов няма да води Черноморец 1919